Cadmus fordítás Cadmus

Dél-Korea felfüggesztette a mianmari fegyverexportot

2021. 03. 13.

Dél-Korea kormánya pénteken közölte, hogy felfüggeszti a mianmari fegyverexportot és bármilyen védelmi együttműködést az országgal annak nyomán, hogy a mianmari hadsereg erőszakot alkalmaz a február eleji katonai puccs ellen tüntetőkkel szemben.

Szöul úgy döntött, hogy felfüggeszt mindenféle együttműködést Mianmarral a védelem és biztonság területén – tudatta a dél-koreai védelmi minisztérium egy közleményben. “A nemzetközi közösség – benne Dél-Korea – többszöri kérése ellenére fokozatosan nő Mianmarban az áldozatok száma a hadsereg és rendőrség erőszakos fellépései miatt” – jelezte a tárca.

A dél-koreai hatóságok közölték, hogy felülvizsgálják segítségnyújtásukat a mianmari fejlesztéshez a puccs nyomán, és különleges tartózkodási engedélyt adnak a Dél-Koreában tartózkodó mianmari állampolgároknak. Ezenkívül Dél-Koreában maradhatnak azok a mianmari állampolgárok is, akiknek vízuma már lejárt, addig, amíg úgy nem döntenek, hogy önként akarnak hazatérni – mondta Pak Bom Gje dél-koreai igazságügyi miniszter. Közleménye szerint a döntés célja a lehető legkisebbre csökkenteni a civil halálos áldozatok számát a mianmari hatóságok erőszakos fellépésével szemben.

Mianmarban rendszeresek a tüntetések azóta, hogy a hadsereg február 1-jén átvette a hatalmat és őrizetbe vette az ország de facto vezetőjét, a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjít, valamint pártja, a Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) több magas rangú tisztségviselőjét. Thomas Andrews, az ENSZ mianmari különleges jelentéstevője csütörtökön az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában (UNHRC) mondott beszédében közölte: a mianmari junta legalább hetven embert “gyilkolt meg” a puccs óta. Hozzátette: már a kétezret is meghaladja a törvényellenesen őrizetbe vett emberek száma.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑