2020. 01. 23.

Dezső Tamás: Nyugati logikával nem lehet tartós békét elérni Líbiában

A Migrációkutató Intézet igazgatója nem lát esélyt arra, hogy a rációra és érvelésre épülő nyugati logika mentén hozott megállapodások tartós békét eredményeznének Líbiában – közölte a MTI.

Dezső Tamás szerdán az M1-en úgy fogalmazott; az arab világban Líbiára igaz leginkább az az alaptétel, hogy a társadalom törzsi-nemzetségi alapon szerveződik. A családot, a klánt, a törzset szent dolognak tekintik, a fegyverszünetnek ezért törzsi alapon, a hét törzsfő megállapodásával, belső békére alapozva kell megszületnie.

A Líbia déli és keleti részét ellenőrzése alatt tartó Halífa Haftar tábornok, az ország nagy részét uraló Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNA) vezetője április 4-én indította meg csapatait Tripoli elfoglalására, amely a Fájez esz-Szarrádzs líbiai miniszterelnök által vezetett, a nemzetközi közösség támogatását élvező egységkormány székhelye.

Az egykori líbiai vezető, bár diktatórikus rendszert épített fel, mégis egyesíteni tudta a törzsekre és klánokra tagolt országot. Az állami, önkormányzati pozíciók szétosztásakor figyelembe vette a családok nagyságát és befolyását. A hadseregben viszont nagyrészt saját klánjából nevezett ki tiszteket.

Dezső Tamás rámutatott: a líbiai nemzetgyűlés is törzsi alapon szerveződött. Az kőolajban gazdag ország vezetése bevételeiből járadékot osztott ki a klánoknak és a családoknak.

A teljes cikket ITT olvashatják el.

Vasárnap.hu

Sharing is caring!

, , , , , , ,
Back to Top ↑