Cadmus fordítás Cadmus

Dohában találkoztak az afgán kormány és a tálibok tárgyalói

2021. 05. 15.

Dohában találkoztak pénteken az afgán kormány és a tálibok tárgyalói, hogy kimozdítsák a holtpontról az afganisztáni béketárgyalásokat – közölték a felek illetékesei.

“A két fél megvitatta az országban kialakult helyzetet, és hangsúlyozta, fel kívánja gyorsítani a dohai béketárgyalásokat” – írták Twitter-üzenetükben a kabuli kormány képviselői pénteken, a kormány és a lázadók között megkötött tűzszünet második napján.

A tálibok politikai irodájának szóvivője, Mohammad Naím hasonló üzenetet tett közzé mikroblogján, és szintén úgy foglalt állást, hogy a felek folytatják a tárgyalásokat az íd el-fítr böjttörő ünnep után.

A tárgyalások a kabuli kormány és a szunnita iszlamista lázadók között szeptemberben kezdődtek azzal a céllal, hogy véget vessenek a két évtizede dúló háborúnak. A tárgyalások azonban néhány forduló után megrekedtek, és kiszélesedett az erőszak, amióta az Egyesült Államok május elsején megkezdte csapatainak kivonását Afganisztánból.

A tálibok a múlt hónapban nem voltak hajlandók részt venni a Washington támogatta áprilisi isztambuli értekezleten, amelynek szintén a béketárgyalások felgyorsítása volt a célja. A rendezvényt végül elhalasztották.

A ramadán moszlim böjti hónapot lezáró íd el-fítr alkalmából kihirdetett háromnapos tűzszünet csütörtöki életbe lépése után az amerikai katonák pénteken bejelentették, hogy “a héten átadták a stafétabotot az afgán erőknek a kandahári légi támaszponton”.

Az Egyesült Államok és más NATO-tagállamok még Afganisztánban állomásozó katonáinak kivonása szeptember 11-ig, a 2001. évi egyesült államokbeli merényletek 20. évfordulójáig fejeződik be.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑