2019. 05. 20.

Donald Trump: Álhír, hogy az amerikai kormány tárgyalásokat készít elő Iránnal

„Álhír, hogy az amerikai kormány tárgyalásokat készít elő Iránnal” – jelentette ki Donald Trump amerikai elnök egyik hétfői Twitter-bejegyzésében.

Trump azt írta: a sajtó „mindenféle ismeret nélkül” állította, hogy az Egyesült Államok megpróbált volna tárgyalásokat előkészíteni Iránnal. „Ez hamis jelentés” – szögezte le.

„Majd Irán hív bennünket, ha és amikor valaha is készen áll erre. Közben pedig a gazdaságuk tovább hanyatlik” – fogalmazott mikroblogjában az Egyesült Államok elnöke.

Donald Trump azt követően tette közzé bejegyzését, hogy Irán visszautasítással reagált egy vasárnap esti Twitter-bejegyzésére. Az elnök abban megfenyegette a közel-keleti országot. Utalva a vasárnapi rakéta-becsapódásra a bagdadi amerikai nagykövetség épülete mellett, Trump azt írta: „ha Irán harcolni akar, akkor Iránnak hivatalosan vége lesz”.

Mohammed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter erre – szintén Twitteren – azt válaszolta: „Irán immár ezer éve büszkén áll, míg azok, akik rátámadtak, mind letűntek”. A perzsa diplomácia vezetője egyben azt javasolta az amerikai elnöknek, hogy tanúsítson tiszteletet Irán iránt.

Május elején, amikor kiterjesztette a gazdasági szankciókat Irán ellen, maga Donald Trump fogalmazott úgy, hogy reméli, „egy nem távoli napon” találkozik Irán vezetőivel.

MTI

, , , , ,
Back to Top ↑