Cadmus fordítás Cadmus

Drónnal vadászta le a Hezbollah egyik parancsnokát az izraeli hadsereg

2024. 05. 18.

Izraeli légicsapás végzett a Hezbollah egyik parancsnokával Dél-Libanonban. A férfi a kocsijában ült, amikor célba vette egy izraeli drón. Az izraeli védelmi miniszter azt mondta: bárhol képesek elkapni az ellenségeiket.

Hatalmas robbanás látható azon a légi felvételen, amely a Hezbollah-parancsok autója elleni dróncsapást rögzítette. Az izraeli hadsereg kedden végzett a libanoni félkatonai szervezet egyik magas rangú tagjával.

A cionista rezsim hadserege közölte, hogy Iszmail Juszuf Baz részt vett a Libanon partvidékéről Izrael felé irányuló rakéta- és páncéltörő rakétakilövések megtervezésében, a háború alatt pedig számos Izrael elleni támadást szervezett.

Nem enyhül a feszültség a Közel-Keleten, miután a hétvégén Irán több száz drónnal és rakétával indított támadást a zsidó állam ellen.

A világ vezetői azonban óva intik Izraelt a válaszcsapástól. Az amerikai külügyi szóvivő hangsúlyozta: Washington mindent megtesz, hogy a konfliktus ne eszkalálódjon.

„Továbbra is próbáljuk enyhíteni a helyzetet. Azonban amíg a gázai háború folytatódik, addig sehogy sem tudunk visszajutni oda, ahol október 7-e előtt voltunk. Ez egy olyan folyamat, amely során igyekszünk csökkenteni a feszültséget a régióban” – fogalmazott Matthew Miller amerikai külügyi szóvivő.

Gázában a  megszálló  izraeli hadsereg folytatja a Rafah elleni hadművelet előkészítését.

Bár sokan már elhagyták az övezet legdélebbi települését, a legtöbben nem tudják, hova menjenek. „Kétmillió ember zsúfolódott össze Rafahban. Ez hatalmas szám. Természetesen félünk, rettegünk, de nem tudunk sehova se menni. A közeli menekülttábor sem képes több embert befogadni” – panaszolta egy férfi.

Közben folyamatosan érkeznek Gázába a segélyszállítmányok. Az amerikai külügyminisztérium azt közölte, hogy minden nap több tucat, élelmiszerrel és gyógyszerrel megpakolt teherautó hajt be az övezetbe, valamint a segélyszállítmányokat fogadó kikötő is működik.

Az ENSZ szerint több ezer édesanya is meghalt a gázai harcok során, 19 ezer gyerek maradt árván. A háború kezdete óta már több mint 33 800 palesztin vesztette életét a harcokban. A sebesültek száma a 80 ezret is elérheti.

M1 nyomán

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑