Cadmus fordítás Cadmus

Dróntámadás érte egy helyi milícia főhadiszállását Irakban

2024. 01. 04.

Dróntámadás érte egy Irán támogatását élvező fegyveres csoport iraki főhadiszállását Bagdad keleti részén csütörtökön, a támadásban legalább négy milicista meghalt, további hat megsebesült – közölték helyi biztonsági és egészségügyi hatóságok.

Az amerikai hadsereg illetékesei Washingtonban megerősítették, hogy amerikai katonai csapás végzett egy iraki síita milícia vezetőjével és társaival, akiket felelősnek tartanak amerikai erők elleni támadásokért.

A washingtoni közlés szerint az Irán támogatását élvező, Irakban aktív fegyveres csoport, a Harakat al-Nudzsaba négy tagja halt meg a dróntámadásban, köztük a vezető, Taleb al-Szaidi. Az érintett síita milícia tagja az iraki Népi Mozgósítási Erőknek, amely az iraki Irán-barát pártok katonai szárnya. A Népi Mozgósítási Erők közleményt adott ki az amerikai katonai akcióról, amelyet ” kegyetlen amerikai agressziónak” nevezett, és amelyben megerősítette a fegyveres csoport vezetőjének halálát.

Az amerikai hadsereg közlése szerint precíziós műveletről volt szó, amelyben kizárólag a célpontot semmisítették meg, és nem egy egész létesítményt az iraki fővárosban.

Rendőrségi, valamint szemtanúi beszámolók szerint két drón csapódott be a csoport bagdadi központjába. Hárman azonnal meghaltak, egy társuk – a csoport szóvivőjének elmondása szerint – később halt bele sebeibe.

A múlt hónapban az Egyesült Államok megtorló légicsapásokat intézett iraki célpontok ellen, mert az Iránnal szövetségben álló egyik milícia dróntámadásokat hajtott végre amerikai érdekeltségek ellen, és az egyik támadásban egy amerikai katona életveszélyes állapotba került, két másik pedig megsebesült.

A Hamász palesztin szervezet izraeli célpontok ellen intézett október 7-i támadása óta száznál is több alkalommal érte rakéta- vagy dróntámadás az Irakba és Szíriába telepített amerikai kontingenseket. Irakban mintegy 2500, Szíriában 900 amerikai katonát állomásoztatnak. A megszálló erők ellenőrzik a szíriai olajmezők nagyrészét, és jelentősen befolyásolják a térség stabilitiását. Az amerikai hadsereg több kiképzőtábort tart fennt többek között a szíriai Al-Tanaf térségben, hogy általuk ellenzékinek nevezett iszlamista csoportokat képezzenek ki a szíriai vezetés ellen. Ezek a kisebb csoportok legtöbb esetben egyesülnek a nagyobb erővel bíró Iszlám Állammal, illetve az Al-Kaida helyi szervezetével az Al-Nuszrával.

MTI nyomán

 

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑