Dzsihadista csoportok szabadon engedtek négy túszt Maliban

Maliban működő dzsihadista csoportok szabadon engedtek négy túszt, egy tekintélyes helyi ellenzéki politikust, valamint két olasz és egy francia állampolgárt – jelentette be a bamakói kormány csütörtök éjszaka.

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz köthető szervezetek Soumaila Cissé mali ellenzéki politikust, Sophie Pétronin francia segélymunkást, illetve Pierluigi Maccalli olasz papot és a szintén olasz Nicola Chiacchiót bocsátották szabadon.

Pétronint 2016-ban, Maccallit 2018-ban, Chiacchiót 2019-ben, Cissét idén márciusban ejtették foglyul.
A tájékoztatás szerint a volt túszok már úton vannak a fővárosba az északi Tessalit településről, a hozzátartozóikat értesítették várható érkezésükről.

Giuseppe Conte olasz kormányfő és Emmanuel Macron francia elnök is arról számolt be, hogy nagy megkönnyebbüléssel fogadták a jó hírt.

A hét elején a mali hatóságok mintegy kétszáz dzsihadistát engedtek szabadon egy fogolycsere keretében. Azt nem tudni, hogy emellett váltságdíjat is kellett-e fizetni.

A fegyveres konfliktus sújtotta országban számos szélsőséges fegyveres csoport tevékenykedik, akárcsak a Száhel-övezet és Szudán közötti térség más államaiban. Egyes csoportok hűséget esküdtek az Iszlám Állam dzsihadista szervezetnek vagy az al-Kaida nemzetközi terrorcsoportnak.

A Száhel-övezetben még legalább hat nyugati túsz van különböző szélsőséges csoportok fogságában.

MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑