Cadmus fordítás Cadmus

Dzsihadistákat fosztottak meg állampolgárságuktól Belgiumban

2020. 07. 30.

Belgiumban az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez csatlakozott nyolc dzsihadistát megfosztottak állampolgárságától, közülük hetet pedig a népességnyilvántartásból is töröltek – közölte a La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap csütörtökön.

A napilap információi szerint az érintettek közül hét tartózkodási és lakóhelye ismeretlen, néhányuk meghalhatott a terrorszervezet szíriai vagy iraki területen folytatott harcai során, vagy hamis identitással ismeretlen helyen tartózkodik.

A brüsszeli fellebbviteli bíróság csütörtökön közzétett határozatában azt írta, a terrorizmus és terrorszervezetben való részvétel vádjával, távollétükben lefolytatott eljárás keretében hozott ítélet szerint a dzsihadisták “súlyosan megsértették belga állampolgári kötelezettségeiket”.

Az értintetteket hazatérésük esetén egyenként öt év letöltendő börtönbüntetés várja Belgiumban.

A napilap szerint az állampolgárságuktól megfosztottak a terrorszervezet által elfoglalt területeken gyilkosságok elkövetésében vettek részt, amelyekről később fényképeket és videofelvételeket osztottak meg a világhálón. Terrortámadásokat terveztek Európában, valamint kábítószerkereskedelem miatt találták őket bűnösnek.

Közöttük van az a Khalid Zerkani is, akit 2016 áprilisában a kiróható legmagasabb, 15 év szabadságvesztésre ítéltek Belgiumban, mert dzsihadista társaival harcosokat toborozott az Iszlám Állam számára Belgiumban.

A sikeresen beszervezettek közül kettő később visszatért Európába, majd öngyilkos merényletet követett el Párizsban 2015 novemberében. 2015. november 13-án Párizsban hét helyszínen követtek el merényleteket, ezekben 130 ember vesztette életét.

A dzsihadistáknak vagy ügyvédjeiknek nyolc naptári nap áll rendelkezésére, hogy fellebbezzenek az ítélet ellen. A csütörtökön kihirdetett határozatban szereplőkkel együtt eddig tizennégy belga dzsihadistát fosztott meg állampolgárságától Belgium.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑