Cadmus fordítás Cadmus

Dzsihadistákhoz köthető száz iraki család térhetett haza Szíriából

2021. 05. 26.

Az Iszlám Állam terrorszervezethez köthető száz iraki család térhetett vissza kedden hazájába Szíriából – közölték szíriai kurd és iraki tisztségviselők.

A családokat tucatnyi busszal indították útnak az iszlamisták őrzésére kialakított, Északkelet-Szíriában működtetett al-holi táborból, és még a nap folyamán megérkeztek az iraki Ninive kormányzóságba, ahol a Kajara település melletti Dzsadah táborban fogják elhelyezni őket.

A buszokat az iraki biztonsági erők konvoja kísérte. Irakban megoszlanak a vélemények a hazatelepítési műveletről, amit a bagdadi vezetés biztonsági megfontolásai miatt az elmúlt hónapokban többször is el kellett halasztani.

“Ez a döntés kihatással lesz a helyi közösségre, az emberek nagyon félnek” – mondta Szadún az-Zaál kajarai aktivista. Hozzátette, hogy nem kaptak semmi biztosítékot a hatóságoktól.

“A dzsadahi tábor alkalmatlan, mert nincs biztonsági személyzet. Veszély fogja övezni Kajarát” – fogalmazott Zaál.

Egy ninivei tisztségviselő szerint részükről azt kifogásolták, hogy a nyolcezer lakosú dzsadahi tábor nem képes több embert befogadni, és ráadásul túl közel van a kajarai katonai bázishoz. A Szíriából hazatérők nagy része ráadásul egy másik iraki tartományba, Anbárba valósi.

A mostani hazatelepítésben érintett nők, gyermekek és férfiak 2019 elején kerültek a szíriai kurdok felügyelte gyűjtőtáborba, vagyis miután az Iszlám Állam katonai vereséget szenvedett az országban, elveszítve utolsó területét is.

Az északkelet-szíriai al-holi táborban csaknem hetvenezren élnek, többnyire nők és gyermekek. A tábor lakosságának csaknem fele iraki állampolgár.

Hozzávetőleg tízezer külföldi a tábor egy elkülönített, őrzött részében él, sokan közülük ugyanis továbbra is az Iszlám Állam megrögzött hívei.

Segélyszervezetek szerint borzalmas életkörülmények uralkodnak a táborban, ahol a gyilkosságok sem számítanak ritkaságnak.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑