Cadmus fordítás Cadmus

Egész európai városok fagyhatnak meg a télen – közölte a Gazprom vezérigazgatója

2022. 10. 13.

Egész európai városok fagyhatnak meg a téli hideg idején – figyelmeztetett Alekszej Miller, az orosz Gazprom energiaipari nagyvállalat vezérigazgatója az orosz energiahéten szerdán tartott előadásában.

Becslése szerint Európában naponta mintegy 800 millió köbméter gáz hiányozhat, ami az EU teljes fogyasztásának egyharmadát jelenti. A Miller által felvázolt legrosszabb forgatókönyv szerint márciusra a régióban lévő gáztárolók csak 5%-ban lesznek töltve – közölte az Orosz Hírek.

“SENKI SEM TUDJA GARANTÁLNI, HOGY EURÓPA TÚLÉLI A TELET A JELENLEGI MENNYISÉGŰ GÁZTARTALÉKKAL” – MONDTA, HOZZÁTÉVE, HOGY MÉG HA A BLOKKNAK SIKERÜL IS ÁTVÉSZELNIE EZT A FŰTÉSI SZEZONT, A KÉRDÉS AZ, HOGY “MI LESZ A FELTÖLTÉSSEL A KÖVETKEZŐ TÉLRE”.

A Gazprom vezérigazgatója emlékeztetett arra, hogy Oroszország télen napi 0,6-1,7 milliárd köbméter gázt szokott exportálni Európába.

Miller “kétségesnek” nevezte a gázkorlátozás ötletét, amelyet Európa be akar vezetni, rámutatva a végrehajtási mechanizmus hiányára.

Szeptemberben Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke arra kérte az EU tagállamait, hogy vezessenek be “kötelező” energiafékeket, és felszólította a blokkot, hogy “laposítsa ki a kereslet görbéjét”.

A múlt héten a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) bejelentette, hogy az EU-nak akár 13%-kal is csökkentenie kell keresletét, mivel a gázellátás “példátlan kockázatot” jelent az idei télen.

Bár az EU már 88%-ig feltöltötte a tárolóit, az IEA szerint 90%-ra lenne szükség, ha további ellátási zavarok, késő téli hideghullám és az LNG hiánya miatt további ellátási zavarok lépnének fel.

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑