Egészségügyi együttműködést írt alá Vatikán az Emirátusokkal

Ferenc pápa és az Abu Dhabi trónörökös nevében közös nyilatkozatot írtak alá november 18-án hétfőn az Egyesült Arab Emírségek fővárosában egészségügyi és jólétjavító együttműködés terén.

A nyilatkozatot Ferenc pápa nevében Francisco Montecillo Padilla érsek, az Emírségek szentszéki apostoli nunciusa és Mohamed Mubarak Al Mazrouei, a trónörökös titkárhelyettese látta el kézjegyével – közölte a Vaticanews.

A közös nyilatkozat leszögezi a felek együttműködési szándékát a szükségben lévő közösségek egészségügyi és jólétjavító együttműködése terén, mely abból a meggyőződésből születik, hogy bármely személynek joga van méltó és egészséges életvitelre. A betegségek létrejöttének a tere a társadalom peremre szorult tagjainak szegénysége és társadalmi sebezhetősége.

Ezért a felek megújított erőfeszítéseket kérnek – beleértve a polgári társadalom és az egyes államok megértő és jóakaratú politikai tevékenységét –, hogy mozdítsák elő az egészségügyi programokat és hogy fejlesszék a megelőzés orvosi hálózatát.

A közös nyilatkozat felhívással fordul a nemzetközi közösséghez, hogy érje el a legsérülékenyebb népességeket és fordítson figyelmet a legnélkülözőbb embereket sújtó betegségekre. Ezek között is kiemelkednek az elhanyagolt trópusi betegségek, melyek a világon másfél milliárd embert sújtanak.

Fontos feladat a rendelkezésre álló készletek koordinálása, hogy megfelelő eredményt érjenek el. Biztosítani kell a gyógyításhoz való alapvető jogát mindenkinek. Végül a közös nyilatkozat minden személy szolidaritásában bízik, főként az elfelejtett térségek nagy szükségben lévő lakosai esetében.

Sharing is caring!

, , ,




Back to Top ↑