Cadmus fordítás Cadmus

Egészségügyi főparancsnokságot hozhatnak létre az iráni hadseregben

2020. 03. 13.

Egészségügyi főparancsnokság létrehozására utasította az iráni fegyveres erőket csütörtökön Ali Hamenei ajatollah, az iszlám köztársaság legfelsőbb vallási és politikai vezetője, hogy fokozni tudják az erőfeszítéseket az új típusú koronavírus-fertőzés (Covid-19) terjedésének feltartóztatására.

A Mohammad Bakeri iráni vezérkari főnöknek címzett utasítás szerint a hadsereg erőfeszítéseit egy „egészségügyi és orvosi főparancsnokság” keretében kell megszervezni és összehangolni a kormányzattal, különösen az közegészségügyi minisztériummal – jelentette a Tasznim iráni hírügynökség.

A tárca csütörtökön közölte, hogy a fertőzöttek száma 24 óra alatt ezerrel 10 075-re nőtt, a halottak száma pedig 75-tel 429-re.

A Tasznim értesülése szerint Ali Akbar Velajati, az ajatollah főtanácsadója is megbetegedett. Velajati a fővárosi Maszih Danesvari kórház vezetőjeként kapcsolatba került fertőzöttekkel az utóbbi hetekben, így elkapta a betegséget, s most karanténban kezelik.

Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter a nap folyamán ismételten felszólította az Egyesült Államokat, hogy vessen véget „a gazdasági terrorkampányának”, és oldja fel az Iránnal szemben elrendelt amerikai szankciókat, amelyek rendkívül megnehezítették az iráni olajexportot és gyakorlatilag ellehetetlenítették a fertőzöttek azonosítását és kezelését szolgáló gyógyszerek és egészségügyi felszerelések behozatalát is. Emberiesség elleni bűncselekménnyel felérő tettnek nevezte, hogy az Egyesült Államok büntetőintézkedései gátolják az importot. Úgy fogalmazott, hogy Washington nemcsak lelkiismeretlenül fokozta maximális nyomásgyakorlási kampányát Teheránnal szemben „éppen amikor a fertőzés terjedni kezdett, megölve legkiszolgáltatottabb állampolgárainkat, de ezen felül még arcátlanul próbál kioktatni minket a koronavírus feltartóztatásáról is, miközben saját maga nyilvánvalóan nem képes gátat szabni rohamos terjedésének”.

António Guterres ENSZ-főtitkárnak címzett levelében Zaríf sérelmezte, hogy az amerikai intézkedések miatt irániak ezrei rekedtek külföldön, és komoly fennakadások vannak a légi összeköttetés tekintetében Európával is. Kifogásolta azt is, hogy a Google „erkölcstelenül cenzúrázza” azt az új alkalmazást, amelyet a teheráni hatóságok fejlesztettek ki segítségül az iráni állampolgároknak a Covid-19 fertőzés tüneteinek észlelésére.

MTI, Magyar Nemzet

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑