Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Egy azeri katonát megöltek az örmény határnál, Jereván tagadja, hogy érintett lenne

2023. 09. 30.

Egy azeri katonát lesből agyonlőtt egy orvlövész az örmény-azeri határnál – közölte szombaton a bakui védelmi minisztérium, amely szerint a lövés az örmény állások irányából jött.

Jereván tagadja, hogy bármilyen köze lenne a katona halálához.

“A katonát ma (szombat) délután ölték meg Kalbacar térségében”, a lövés az örményországi Kut falu irányából történt, és “az azeri fegyveres erők egységei megtorló intézkedéseket hoznak” – áll a bakui védelmi tárca közleményében.

Örményország ezzel szemben tagadta, hogy bármi köze lenne a történtekhez. A jereváni védelmi minisztérium a Telegram üzenetközlő alkalmazáson azt írta, hogy a nyilatkozat, amely szerint “örmény alakulatok nyitottak tüzet azeri állásokra (…), nem felel meg a valóságnak”.

Az azeri villámoffenzíva múlt heti győzelme és a hegyi-karabahi örmény szakadárok kapitulációja után a többségében örmények lakta enklávé csütörtök reggel elrendelte – 2024. január 1-i hatállyal – valamennyi intézménye feloszlatását.

Az azeri offenzíva során összesen csaknem 600-an haltak meg. A harcokban mindkét tábor hozzávetőlegesen 200 katonát veszített.
Hegyi-Karabah szombatra szinte teljesen elnéptelenedett, lakosai tömegesen átmenekültek Örményországba azeri megtorlásoktól tartva. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint a mintegy 120 ezer karabahi lakos közül több mint 100 ezer már elhagyta az enklávét. Nazeli Bagdaszárján, Nikol Pasinján örmény miniszterelnök szóvivője szerint 100 437 ember lépett Örményország területére a szeptember 20-i kapituláció óta.

Jereván szerint a hegyi-karabahi örmények félelmét tovább szítja egy sor “illegális őrizetbe vétel”. A beékelődés több vezetőjét – közöttük a pénteken előállított David Babaján korábbi külügyminisztert – terrorizmussal és más bűncselekményekkel vádolják.

Az ENSZ közölte: engedélyt kapott, hogy a küldöttsége a hét végén a térségbe utazzon, elsődlegesen a humanitárius szükségletek felmérésére.
Szombaton mintegy kétezren vonultak fel Jereván központjában a Ruben Vardanján korábbi hegyi-karabahi kormányfő mellett szimpátiatüntetésen. Vardanján 2022 novembere és 2023 februárja között vezette a szakadár beékelődést, és szerdán fogták el, amikor megpróbált Örményországba utazni.

A kudarcért felelősnek tartott Nikol Pasinján bírálóinak felhívására háromezer ember vonult az utcára késő délután Jerevánban hegyi-karabahi zászlókat lengetve és a kormányfő lemondását követelve.

Jereván Moszkvát, hagyományos szövetségesét okolja a történtekért, mondván, hogy a 2020. őszi orosz-azeri-örmény tűzszüneti megállapodás értelmében az orosz békefenntartók kötelessége lett volna a tűzszünet maradéktalan betartatása, ami szerinte nem történt meg. Moszkva cáfolja ezt.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑