Cadmus fordítás Cadmus

Egy belga bíróság feloldotta egy terrorizmusért elítélt volt iráni diplomata kiadatási tilalmát

2022. 10. 04.

Egy belga bíróság engedélyezte a terrorizmus vádjával bebörtönzött iráni diplomata, Aszadollah Aszadi kiadatását, amely a kétoldalú fogolycsere-egyezmény értelmében lehetővé teszi egy Iránban fogva tartott belga segélyszervezeti alkalmazott, Olivier Vandecasteele szabadon engedését – jelentette kedden a Le Soir napilap.

A vitatott egyezményt – a közfelháborodás ellenére – tavaly július közepén hagyta jóvá a belga parlament. A megállapodás kritikusai – többek között a Belgiumban élő iráni száműzöttek és politikai menekültek – azt állítják, hogy Belgium engedett a teheráni vezetés zsarolásának, és olyan egyezményt fogadott el, amely kifejezetten Aszadi elengedését szolgálja. A kritikák miatt a belga igazságszolgáltatás ideiglenes kiadatási tilalmat rendelt el az ügyben, de kedden úgy határozott, hogy nem hosszabbítja meg azt. Az ítélet ellen azonban még lehet fellebbezni.

Tavaly februárban egy belga bíróság húsz évi börtönbüntetéssel sújtotta Aszadit, a bécsi iráni nagykövetség egyik volt munkatársát gyilkossági kísérlet és terroristacsoport tevékenységében való részvétel miatt. A bíróság megállapította, hogy az iráni diplomata a teheráni vezetéssel szemben álló egyik franciaországi mozgalom tagjai ellen kitervelt, de végül meghiúsított merénylet fő szervezője volt.

Aszadi a vád szerint az iráni hírszerzésnek dolgozott, és diplomáciai státusát felhasználva a bécsi nagykövetségről irányított informátorhálózatot. Teherán dühösen reagált Aszadi bebörtönzésére, követelve, hogy Belgium ismerje el a diplomáciai státuszát és engedje szabadon.

Olivier Vandecasteele belga segélymunkást február vége óta vádemelés nélkül tartják fogva egy teheráni börtönben, rendkívül nehéz körülmények között. A férfi családja korábban sürgette a belga hatóságokat, hogy tegyenek lépéseket a szabadon bocsátása érdekében.

MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑