2018. 05. 27.

Egy hónap múlva választások lesznek Pakisztánban

Július 25-én rendezik meg a parlamenti és tartományi választásokat Pakisztánban, miután Mamnún Huszain pakisztáni államfő elfogadta a választási bizottság által javasolt időpontot – közölte az iszlámábádi elnöki hivatal helyi idő szerint szombaton.

Ez lesz az első választás azóta, hogy a legfelsőbb bíróság korrupció miatt eltávolította hivatalából Navaz Saríf miniszterelnököt, és egy életre eltiltotta őt a politizálástól. Saríf pártja várhatólag annak ellenére jól fog teljesíteni a választásokon, hogy a korrupcióellenes szervek nyomás alá helyezték.

A jelenlegi pakisztáni parlament május 31-én fejezi be munkáját. Az ázsiai ország történetében ez mindössze a harmadik alkalom, hogy az alsóház kitöltötte ötéves mandátumát. Az alkotmány értelmében a megbízás lejártát követő hatvan napon belül kell kiírni a választást.

Eközben Szalim Hán pakisztáni rendőrségi szóvivő elmondta, hogy a terrorelhárítás hat feltételezett szélsőségessel végzett vasárnap. A rendőri egységek Gudzsrát közelében ütöttek rajta a motoron közlekedő terroristákon, akik golyózáporral válaszoltak. Hármuknak sikerült elmenekülni. Hán szerint a szélsőségesek a Dzsamaat-ul-Ahrar nevű csoport tagjai voltak, és részt vettek a tavalyi lahori merényletben, amely 26 ember – köztük 9 rendőr – életét oltotta ki. A terrorelhárítás fegyvereket és robbanómellényeket foglalt le a rajtaütés során.

Különféle szélsőséges csoportok több támadást hajtottak végre Pakisztánban az elmúlt években, főbb célpontjaik rendszerint a biztonsági erők és a vallási kisebbségek.

Orientalista.hu – VS.hu – MTI

,
Back to Top ↑