Cadmus fordítás Cadmus

Egy iraki milícia több tagjával végeztek az Iszlám Állam dzsihadistái

2021. 01. 24.

A Népi Mozgósítási Erők iraki síita milícia tizenegy tagjával végeztek az Iszlám Állam dzsihadistái szombat este Bagdadtól 150 kilométerre északra egy rajtaütés során – közölték a milícia tagjai.

Az Iszlám Állam tagjai Tikrittől keletre támadtak rá a milícia fegyvereseire – pontosított Abu Ali al-Máliki, a Népi Mozgósítási Erők egyik tisztje. A rajtaütésben tízen megsebesültek.

Bár az iszlám vallás szunnita ágát követő Iszlám Állam egyelőre nem jelentkezett elkövetőként, az AFP francia hírügynökség által megkérdezett források mindegyike a dzsihadistákat sejti az akció mögött.

Eközben az Iszlám Állam hét szélsőségese vesztette életét a terrorellenes nemzetközi koalíció két légicsapásában szombaton Irak északi részén – közölte a helyi hadsereg. Az egyik csapás Ninive, a másikra Kirkuk tartomány történt. A támadásban a dzsihadisták négy rejtekhelye is megsemmisült.

Az iraki terrorellenes szolgálat (CTS) pénteken hajtóvadászatot indított az Iszlám Állam tagjai ellen az ország több részében.

A műveletet egy nappal azután kezdték meg, hogy csütörtökön kettős öngyilkos robbantásos merényletet követtek el a bagdadi Báb as-Sarkí nyüzsgő piacán, amelyben legalább 32 ember meghalt, és több mint 100 megsebesült. Az Iszlám Állam jelentkezett a vérengzés elkövetőjeként, amelynek célpontjai állítólag síiták voltak. Az Iszlám Állam tagjai eretnekeknek tartják a síitákat, és rendszeresen meggyilkolásukra biztatják követőiket.

A mostanihoz hasonló merényletek ritkán fordulnak elő Bagdadban azóta, hogy az iraki biztonsági erők 2017 végén győzelmet arattak a dzsihadisták fölött. Bár az Iszlám Állam elvesztette korábbi területeit mind Szíriában, mind Irakban, szétszéledt harcosai közül jó páran bevették magukat a sivatagokba, és onnan kiindulva hajtanak végre támadásokat.

MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑