Cadmus fordítás Cadmus

Egy nap alatt 16 alkalommal sértette meg Szíria légterét az USA vezette koalíció

2023. 08. 18.

Két hete az Egyesült Államok vezette koalíciós erők vadászgépei és drónjai az elmúlt nap folyamán 16 alkalommal sértették meg Szíria légterét – közölte Vagyim Kulit, az Orosz Megbékélési Központ Szíriáért (az orosz védelmi minisztérium egyik részlege) helyettes vezetője.

“A koalíció három pár F-16-os és négy pár F-35-ös vadászrepülőgépe, valamint két MQ-1C többcélú pilóta nélküli repülőgéppel a nap folyamán 16 alkalommal sértette meg Szíria légterét az al-Tanf térségében, amelyen nemzetközi légi útvonalak haladnak át” – mondta.

Kulit szerint emellett pénteken a koalíció egyik MQ-9-es pilóta nélküli légi járműve ismét veszélyesen, legalább 500 méteres távolságra megközelített a levegőben egy orosz Szu-35-ös vadászgépet Rakka városának közelében. Ugyanezen a napon két MQ-9-es drón közelítette meg veszélyesen az orosz Szu-35-ös repülőgépet.

Elmondta azt is, hogy az elmúlt 24 órában a koalíciós drónok repüléseivel összefüggésben a 2019. december 9-i dekonfliktus protokollok 14 megsértését jelentették Szíriában.

“Nevezetesen, a koalíció pilóta nélküli légi járműveinek repülései ezeken a területeken nem voltak dekonfliktusmentesek” – hangsúlyozta Kulit, hozzátéve, hogy az orosz pilóták magas fokú professzionalizmusról tettek tanúbizonyságot, és időben megtették az intézkedéseket a drónokkal történő ütközések megelőzésére.

Orosz Hírek

Megosztom:

, , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑