Cadmus fordítás Cadmus

Egy nap alatt 800 embert vesztett az ukrán hadsereg légicsapásokban

2022. 09. 14.

Több mint 800 embert, köztük “zsoldosokat” veszített az ukrán hadsereg az orosz légierőnek az ország több pontján végrehajtott csapásai következtében – jelentette be Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a keddi hadijelentést ismertetve.

A tábornok szerint a csapások a donyecki régióban a 95. ejtőernyős rohamdandárt érték Szlovjanszknál és Konsztantinivkánál, a 115. gépesített dandárt Artemivszknél és az 53. gépesített dandárt Kurdjumivkánál, Mikolajiv megyében a 35. tengerészgyalogos dandárt Bereznahuvate közelében, az 57. gépesített lövészdandárt pedig Murahivkánál, Zaporizzsja megyében a 128. hegyi rohamdandárt Balabine közelében, valamint a 14. gépesített dandárt Harkiv közelében.

A szóvivő szerint az orosz harcászati légierő gépei, rakéta- és tüzérségi erők egy nap alatt 12 vezetési pontot, 47 tüzérségi egységet, 152 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást, valamint öt rakéta- és tüzérségi fegyver- és lőszerraktárt támadtak. Az orosz légierő a Mikolajiv megyei Ocsakivnál egy ukrán Mi-8-as helikoptert, a légvédelem pedig összesen hat drónt, valamint hét sorozatvető-rakétát lőtt le.

Az orosz védelmi minisztérium összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 293 repülőgépet, 154 helikoptert, 1944 drónt, 374 légvédelmi rakétarendszert, 4900 harckocsit és más páncélozott harcjárművet, 834 rakétasorozatvetőt, 3385 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 5506 katonai járművet veszítettek. Az adatokat más forrás nem erősítette meg.

Andrej Marocsko, a luhanszki “népi milícia” alezredese kedden a Pervij Kanal tévécsatornán hírszerzési forrásokra hivatkozva azt mondta, hogy az ukrán hadvezetés megkezdte a donyecki régióban lévő Artemivszk (Bahmut) kiürítésének előkészítését, és a nyugatabbra fekvő Csasziv Jarba telepíti át vezetési pontjait.

Marocsko azt is állította, hogy “NATO-egyenruhát” viselő külföldi tisztek érkeztek Kramatorszkba, a Donyec-medencében harcoló ukrán erők főhadiszállására.

“Hírszerző szerveink külföldi tisztek érkezését észlelték. Szeretném hangsúlyozni, hogy nem kiképzőkről vagy zsoldosokról van szó, hanem pontosan tisztekről, hiszen rendfokozati és karjelzéseik vannak” – mondta, hozzátéve, hogy “ezek az emberek nem bujkálnak” és hogy “minden álarcot ledobtak”.

Beszámolója szerint a rádiólehallgatások angolul és NATO-tagokká vált volt szovjetköztársaságok nyelvén tett üzenetváltásokat rögzítettek.

Gyenyisz Pusilin, a szakadár Donyecki Népköztársaság vezetője a Szolovjov Live médiacsatornán azt mondta, hogy azoknak az ukrán oldalon harcoló erőknek soraiban, amelyek sikertelen kísérletet tettek Szvjatohirszk visszafoglalására, több a lengyel “zsoldos”, mint az ukrán. Közölte, hogy a köztársaságban korábban foglyul ejtett “zsoldosokat” gyakorlatilag cserben hagyta a hazájuk, senki sem jelentkezett a megsegítésükre.

Pusilin azt állította, hogy éjjel Limannál ukrán diverzáns csoportok tettek sikertelen kísérletet a városba való bejutásra. Kirill Sztremouszov, Herszon megye Moszkva-barát vezetésének helyettes vezetője valótlannak nevezte azt az ukrán állítást, hogy az orosz erők elvesztették az ellenőrzést Kiszelivka község felett.

Herszonban kedden működésbe lépett a légvédelem. A RIA Novosztyi hírügynökség szerint legkevesebb 15 robbanás hallatszott a helyszínen. A helyi hatóságok szerint több, szakadár és orosz ellenőrzés alá került települést ért ukrán tüzérségi támadás. A szakadár Luhanszki Népköztársaságban lévő Liszicsanszk belvárosában négy HIMARS-rakéta csapódott be, aminek következtében két civil életét vesztette, egy pedig megsebesült.

A donyecki régióra a front ukrán oldaláról délután másfél óra alatt 45 lövedéket lőttek ki, miután hétfőn negyvenszer nyitottak rá tüzet. Donyeck városban egy férfi Lepesztok típusú ukrán taposóaknára lépett. A Zaporizzsja megyei Melitopolban megszakadt a internet- és a mobilszolgáltatás.

Herszonban hétfőn robbantásos merényletet követtek el Tatyjana Tomilina, a helyi állami egyetem rektora ellen egy emeletes ház lépcsőházában. Tomilinát keddi bejelentés szerint Oroszországba küldik kezelésre.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) hazaárulás címén őrizetbe vette egy repülőgyár műszaki ellenőrét, akit azzal vádolt meg, hogy harci gépek szigorúan titkosnak minősített tervrajzáról mobiltelefonnal készített felvételeket küldött el egy ukrán állampolgárnak, aki egy odesszai repülőgépgyár alkalmazottja. A gyanúsítottat a kedden kiadott tájékoztatás szerint Moszkva megyében fogták el.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑