Cadmus fordítás Cadmus

Egyelőre nem kövezik halálra a melegeket Bruneiben

2019. 05. 06.

Brunei szultánja bejelentette, hogy a halálbüntetésre érvényben lévő moratóriumot kiterjeszti a melegek megkövezésének büntetőjogi kategóriájára is.

Hassanal Bolkiah brunei szultán az iszlám böjti hónapot, a ramadánt köszöntő tévébeszédében jelentette be, hogy egyelőre nem lesznek kövezések. „Több mint két évtizede de facto moratórium van érvényben a Bruneiben a köztörvényes eseteknél, és ezt az iszlám szellemét követő büntetőtörvényre is kiterjesztjük” – jelentette be az uralkodó. Bolkiah mindazonáltal továbbra is azt vallja, hogy sokan félreértik a törvényt, és ha ezeket a félreértéseket sikerül tisztázni, akkor világossá fog válni, hogy a törvény milyen célt szolgál.

Brunei hatalmas nemzetközi felháborodásra április elején léptette életbe a büntetőtörvénykönyv módosítását az iszlám előírásaira alapozva. Ezek között szerepel az is, hogy a kövezés általi halálos ítélet szabható ki arra, aki a saját nemének másik tagjával létesít szexuális kapcsolatot. A törvény életbe léptetése után nemzetközi mozgalom indult Brunei és az uralkodócsalád üzleti érdekeltségeinek bojkottja érdekében.

Az alig 420 ezer lelkes Brunei lakosságának többsége muszlim, és egyre jobban teret nyernek a konzervatív társadalmi szemléletű irányzatok. A szexuális kisebbségek tagjai ezért nem ritkán kénytelenek diszkriminációval szembesülni az országban.

MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑