Cadmus fordítás Cadmus

Egyelőre nincs migrációs nyomás a bolgár–török határon

Egyelőre nincs migrációs nyomás a bolgár–török határon, a helyzet nyugodt – közölte Kraszimir Karakacsanov bolgár miniszterelnök-helyettes és védelmi miniszter szerdán a bTV közszolgálati televíziónak Szófiában nyilatkozva.

„Nincs migrációs nyomás” – szögezte le a tárcavezető. Felidézte, hogy az Európai Unió Törökországgal közös, bolgár határszakaszának védelmét a migránsáradatról szóló első jelentéseket követően megerősítették rendőrségi egységekkel.

Hangsúlyozta, hogy a 259 kilométer hosszú bolgár–török szárazföldi határt szögesdrótkerítéssel, hő- és mozgásérzékelő kamerákkal figyelik. A hadsereget készültségbe helyezték, hogy szükség esetén katonákkal és felszereléssel is segítsék a határvédelmet. Mint mondta, szóba került 300 katona, 40 katonai rendész, illetve a különleges egységek 50 tagjának a bevetése, emellett drónokat, teherautókat és egyéb szállítóeszközöket is alkalmaznának.

Karakacsanov elismerően szólt az európai uniós belügyminiszterekről, akik – mint mondta – szerdai rendkívüli ülésükön a 2015-ös migrációs válságtól eltérően most világos különbséget tettek a gazdasági bevándorlók és a menekültek között.

Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök a nap folyamán közös uniós migrációs politikát és megoldásokat sürgetett. Úgy fogalmazott, hogy ezt csak az érintettekkel – így Törökországgal is – folytatott párbeszéd útján lehet elérni.

Elsősorban szíriai menekültek ezrei próbálnak átjutni a török–görög szárazföldi határon a Bulgáriával is szomszédos Görögországba azóta, hogy február 28-án Törökország úgy döntött, tovább már nem tartóztatja fel sem tengeren, sem szárazföldön az Európába igyekvő menekülteket. Görögország emiatt úgy döntött, hogy egy hónapra felfüggeszti a menedékkérelmek elfogadását, és katonai erőkkel erősíti meg a határait, hogy visszaszorítsák az illegális határátlépést.

Hirado.hu, MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑