Egyiptom az egészségügyi katasztrófa felé tart az orvosok szakszervezete szerint

Közelgő “egészségügyi katasztrófára” figyelmeztetett hétfőn az egyiptomi orvosok szakszervezete, amely “tétlenséggel és hanyagsággal” vádolta a kormányt az ágazat dolgozói körében terjedő koronavírus-járvánnyal kapcsolatos eljárása miatt.

A szakszervezet figyelmeztetett: az egészségügyi rendszer esetleges teljes összeomlásához vezethet, ha az illetékes minisztérium továbbra is kitart “passzivitása és hanyagsága” mellett, ami katasztrófát jelentene.

A SARS-CoV-2 nevű vírus több mint 350 orvost fertőzött meg, és 19-en haltak bele a szövődményekbe az országban a közlemény szerint. Csak vasárnap négy orvos vesztette életét.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) már márciusban figyelmeztetett, hogy Egyiptomban az ismert fertőzöttek 13 százaléka egészségügyi dolgozó.
A szakszervezet azzal fenyegetett, hogy “hanyagságból elkövetett emberölés” gyanújával bepereli az egészségügyi minisztériumot.

Egyiptomban hivatalosan 17 265 esetet tartanak nyilván, a halálesetek száma 764.

A világjárvány kezdete óta a szervezet többször is figyelmeztette a hatóságokat az ápolókat fenyegető veszélyekre, akiknek elégtelen a felszerelésük és nincsenek felkészítve a vírusos betegek ápolására.

A hétfői, éles hangú közleményt azután adták ki, hogy szombaton a fertőzésben elhunyt Valíd Jahíja 32 éves orvos, aki hiába kért egy ágyat egy karanténkórházban.

Május eleje óta túlzsúfolt a 17 elkülönítő kórház – közölte a minisztérium, amely most készít elő több tucat intézményt a koronavírusos betegek fogadására.

MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑