Cadmus fordítás Cadmus

Egyiptomban nemzeti stratégiát indítottak az emberi jogok védelmére

2021. 09. 12.

Hosszú távú nemzeti stratégia beindítását jelentették be szombaton Egyiptomban az emberi jogok védelmére, a hivatalos ceremónián Abdel-Fattáh esz-Szíszi elnök is jelen volt.

Az ötéves stratégiai program részét képezi az újságírók védelme, a politikai diverzitás elősegítése, a szakszervezetek és nem kormányzati szervezetek működésének elősegítése. Az elnöki hivatal kiemelte: Egyiptomban ez az első átfogó hosszú távú stratégia az emberi jogok területén.

Egyiptom ENSZ-hez akkreditált állandó képviselője, Ahmed Ihab Gamal Eddin elmondta: a stratégia részeként felülvizsgálják a véleménynyilvánítás szabadságát garantáló jogszabályokat és folytatják az állam eddigi erőfeszítéseit a sajtómunkások védelme érdekében. A tervek szerint törvényt dolgoznak ki az adatigénylés és -megosztás szabályozására, biztosítani fogják a politikai életben való részvételhez és a pártok, emberi jogi civil szervezetek alapításához való jogot.

Jogvédő csoportok Szíszi 2014-es hatalomra kerülése óta rendszeresen bírálják az Egyiptomban uralkodó “egyre romló emberi jogi helyzetet”. Az utóbbi hónapokban Egyiptomban szabadon engedtek néhány újságírót és aktivistát, akik közül egyeseket bírósági ítélet nélkül tartottak fogva. Ettől függetlenül azonban nemzetközi jogvédők szerint továbbra is aktivisták ezreit tartják fogva Egyiptomban, olykor embertelen körülmények között.

Az országban 2017 óta rendkívüli állapot van érvényben, amelyet tavaly legutóbb a koronavírus-járvány okozta “kritikus biztonsági és egészségügyi helyzet” miatt hosszabbítottak meg újra. A rendkívüli állapotot azt követően hirdették ki, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet öngyilkos merényleteket hajtott végre Alexandria és Tanta kopt templomainál.

MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑