Cadmus fordítás Cadmus

Egyiptomi kopt érsek szerint a vértanúk nem áldozatok, hanem tanúságtevők

2019. 07. 11.

A hit elleni gyűlölet nevében meggyilkolt keresztény vértanúk nem áldozatok, hanem tanúságtevők. A média tájékoztasson gondosan és felelősséggel, amikor a velük történtekről beszámol. Kerüljék a szenzációhajhász hangvételt és az áldozatszerep hangsúlyozását, amellyel néhány újabb előfizetést akarnak nyerni. Így fogalmazott a londoni kopt ortodox érsek Anba Angaelos azoknak, akik az üldözésnek, erőszaknak, elnyomásnak kitett keresztény közösségek érdekében végeznek érzékenyítést és tájékoztatást világszerte.

Angaelos kopt ortodox érsek július 4-én, csütörtökön szólalt fel a „Karold át a Közel-Keletet” szervezet által minden évben megrendezett konferencián a londoni Szent Margit templomban a Westminster Abbey közelében – tájékoztat a Fides missziós hírügynökség. A keresztény szervezet a Közel-Keleten élő kiszolgáltatott személyek és közösségek érdekében támogat kezdeményezéseket és projekteket. „Amikor támogatni akarjuk ezeket a személyeket és közösségeket, akkor rájuk kell figyelnünk és szenvedésükre, nem pedig saját magunkra. Ne felsőbbrendűen tekintsünk a helyi közösségekre és ne erőltessük rájuk a saját véleményünket arról, hogy miként éljenek, hanem mindenekelőtt rójuk le tiszteletünket azelőtt, amilyenek ők valójában. Fontos meghallgatni őket. Ha a vértanúkat áldozatok címkével látjuk el, az megsérti azt, aminek ők magukat tekintik: nem áldozatoknak látják magukat, hanem tanúságtevőknek. Természetesen ismerjük el védtelenségüket, de ez eltér attól, hogy mit jelent áldozatnak lenni” – kérte a londoni kopt ortodox érsek.

Anba Angaelos érsek elsősorban arra hívta fel a kommunikációban dolgozók figyelmét, hogy tisztelettel és megfelelően kezeljék a vértanúkat és az üldöztetés eseményeit: „Mindannyian a médiából informálódunk, ezért fontos, hogy a média felelősségteljesen szóljon az üldöztetésről, mert a hangzatos címekkel, amelyeket az előfizetők számának növelésére használunk, veszélybe sodorhatunk életeket” – figyelmeztet az egyiptomi kopt ortodox érsek.

Vaticanews

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑