Cadmus fordítás Cadmus

Egykori ENSZ-bírák az 1988-as iráni mészárlás és Raiszi szerepének kivizsgálását szorgalmazták

2022. 01. 28.

Az ENSZ egykori bírái és nyomozói, valamint más neves nemzetközi tisztségviselők csütörtökön közzétett nyílt levelükben felszólították Michelle Bachelet emberi jogi főbiztost, hogy vizsgálja ki az 1988-as iráni mészárlást, és Ebrahim Raiszi iráni elnök abban játszott szerepét.

A nyílt levelet 460-an írták alá, köztük a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) korábbi elnöke, Szang Hjun Szong, illetve Stephen Rapp volt amerikai nagykövet.

Raiszi hivatala egyelőre nem kommentálta az értesülést.

1988 nyarán Iránban több mint ötezer politikai foglyot végeztek ki a legfelsőbb vallási vezető, Ruhollah Khomeini ajatolláh rendeletének engedelmeskedve. Az áldozatok többsége olyan baloldali aktivista volt, akiket a rendszer politikai ellenfelének tekintett. Emberi jogi szervezetek szerint a jelenlegi iráni elnök kulcsszerepet játszhatott a kivégzések megszervezésben Teheránban és Karadzsban.

Az iszlám köztársaság hivatalosan sohasem ismerte el a mészárlást.

“Az elkövetők továbbra is büntetlenséget élveznek” – állt a nyílt levélben. “Köztük van Ebrahim Raiszi jelenlegi iráni elnök, valamint Golamhoszein Mohszeni Edzsei, az igazságszolgáltatás vezetője” – tették hozzá az aláírók.
Raiszi egy tavaly nyári sajtótájékoztatón azt mondta a szerepét firtató vádakra:

“Ha egy bíró, egy ügyész megvédte az emberek biztonságát, dicséretet érdemel. Büszke vagyok rá, hogy eddig minden tisztségben, amelyet betöltöttem, az emberi jogokat védelmeztem.”

A nyílt levelet, amely a nagy-britanniai székhelyű Igazságot az 1988-as Iráni Mészárlás Áldozatainak nevű szervezet kezdeményezésére született meg, az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának is elküldték. A tanács 47 tagja február 28-án kezdi meg öthetes üléssorozatát, amelyen jelentést tesz Dzsavaid Rehman is, aki az ENSZ iráni emberi jogi ügyekkel foglalkozó nyomozója. Rehman tavaly az 1988-as vérengzés független kivizsgálását és Raiszi szerepének felderítését követelte. Raiszi akkoriban a teheráni ügyész helyettese volt.

MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑