Cadmus fordítás Cadmus

Egymásnak estek az iszlamisták Szíriában

2017. 01. 25.

Támadások törtek ki kedden az Észak-Szíriában tevékenykedő iszlamista csoportok között.

A Törökország által támogatott Szíriai Szabad Hadsereg (FSA) nevű ernyőszervezethez tartozó fegyveres ellenzéki csoportok azzal vádolják a Nuszra Front, hogy meglepetésszerű támadást indított az állásaik ellen Aleppó városától nyugatra és a szomszédos Idlíb tartományban, amely több lázadócsoport – köztük a Nuszra Front – ellenőrzése alatt áll.

Egy iszlamista parancsnok kijelentette: válaszul “teljes körű” háború indult a szélsőséges csoport ellen. A Dzsaish Al-Muzsahedin nevű fegyveres iszlamista csoport parancsnoka azt mondta, hogy a szélsőségesek “kifejezetten ádáz” támadásának célja “véget vetni a forradalomnak, és feketére festeni”. Ezzel a dzsihadista szervezetek fekete lobogójára utalt.

Az iszlamista Ahrar Al-Sham dzsihasita szervezet szerint a Fatah Al-Sham ok nélkül támadott meg más iszlamistákat, és ezért mozgósította saját harcosait, hogy megakadályozzák a szélsőségeseket és bárki mást abban, hogy muszlimokat támadjanak meg.

A Dzsabhat Al-Shamijah nevű iszlamista csoport szerint a Fatah Al-Sham tetteivel a kormányt és az azt támogató Iránt segíti.

A damaszkuszi kormányat támogató Irán kíméletlen a iszlamistákat, és Aleppo keleti részének elfoglalása után az iszlamista elleni hadjárat mellett kardoskodott Aleppo környékén és Idlebben.

A december végén létrejött általános szíriai tűzszünet nem vonatkozik az Dzsabhat Fatah Al-Sham és az Iszlám Állam terrorszervezetre. A két szervezet egymással rivalizál, jóllehet, az Iszlám Állam szíriai szárnya a Nuszra Frontból vált ki.

Orientalista.hu – MTI nyomán

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑