Cadmus fordítás Cadmus

Egyre előrébb jutnak az illegális bevándorlók a Balkánon

2018. 05. 24.

Az utóbbi néhány napban már Szlovéniában is megjelentek a nagyobb csoportok. Jól látható tehát a tendencia: tavasz elején meggyengült a török-görög határ védelme, nem sokkal később elérték Boszniát az embercsempészek és a bevándorlók, most pedig már Szlovéniába, tehát a schengeni övezetbe is utat találtak.

Egy üresen álló, befejezetlen épület emeleteit takarították a Vöröskereszt munkatársai Bihácson. Hamarosan ezekre a szobákra is szükség lesz, folyamatosan érkeznek ugyanis a városba az újabb illegális bevándorlók. Selam Mizdic, a Bihácsi Vöröskereszt titkára elmondta: egy hónapja még mindössze ötven migráns volt, most pedig 450-en vannak. A titkár hozzátette: egyedül vannak ebben a helyzetben, nagyon fontos lenne a rendőri jelenlét. Elmondása szerint vannak migránscsoportok, amelyek agresszíven viselkednek és a saját elképzeléseiket próbálják ráerőltetni a Vöröskereszt munkatársaira.

A horvát határhoz közeli boszniai településen az elmúlt hetekben nőtt meg drasztikusan a migránsok száma. Főleg egyedülálló férfiak érkeztek. Számukra a segélyszervezetek, azért alakítottak ki a városon kívüli ideiglenes szállást, hogy ne az utcákon verjenek sátrat, és ne zavarják a helyieket.

Ellepik a várost a migránsok

Nem sokkal messzebb, Velika Kladuša-n is hasonló a helyzet. A negyvenezres várost szinte ellepték a migránsok. Több százan vannak, a nekik kialakított táborban, de az utcán, a parkban és az éttermekben is lehet velük találkozni. A helyiek aggódnak, azt mondják, napról-napra többen vannak.

Bár a Boszniában várakozó bevándorlók azt állítják, hogy az országban maradnának, végül amint tudnak, továbbállnak. A salakovaci táborba szállított mintegy 300 migráns közül, néhány nap alatt több mint 70-en szöktek meg. Nagy valószínűséggel mindannyian a horvát határ felé indultak.

Több ezer migráns tart Európa belseje felé

A migrációs nyomás már elérte Horvátországot is. A horvát rendőrség hőkamerákkal figyeli a határt, majd feltartóztatják a határhoz érkezőket. A balkáni országok vezetői sorra hívják fel a figyelmet arra, hogy újabb migrációs hullám veszélyezteti a térséget.

Kedden Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök beszélt arról, hogy megismétlődhet a 2015-ös válság. Szerdán pedig Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő hívta fel a figyelmet arra, hogy a most érkező bevándorlók nagy veszélyt jelenthetnek a gyérebben lakott horvátországi megyék biztonságára.

A megerősödött migrációs nyomás már Szlovéniát is elérte. Néhány nap alatt több mint száz illegális belépési kísérletet regisztráltak a horvát-szlovén határon. Már egy olyan embercsempészt is elfogtak a hatóságok, aki egy teherautó rakterében három migránst próbált átszöktetni a határon.

Orientalista.hu – MTI, Hirado.hu

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑