Egyre feszültebb a helyzet Szerbiában

A befogadóközpontban a migránsok a rossz ellátásra panaszkodnak, a zsúfoltság miatt ugyanis sem hely, sem étel nem jut mindenkinek. A helyiek is egyre rosszabbul viselik a helyzetet, félnek a bevándorlóktól. Az elmúlt két hét alatt megduplázódott a migránsok száma a szerb fővárosban.

A szerb-horvát határhoz közeli sidi befogadóközpontban hétfőn mintegy 700-an tartózkodtak, annak ellenére, hogy csupán 500 személy befogadására alkalmas.

Nem jut ágy mindenkinek, így előfordul, hogy többen alszanak egy fekhelyen, ezért szivacsokat raktak a földre, a ruhák pedig az ágyak szélén száradnak.

A bevándorlók ugyan naponta háromszor kapnak ételt, és orvosi ellátást is kérhetnek, egy részük ennek ellenére is elégedetlen.

„Három hónapja vagyok itt, nincs étel és nincs hol aludnunk. Szerbiával elégedetlenek vagyunk. Macedóniában és Görögországban jó volt, elláttak minket, itt nem – mondta egy bevándorló.

Közben a helyiek is egyre rosszabbul viselik a helyzetet.

A nagyjából 15 ezres lakosú város közelében ugyanis jelenleg összesen 1800 bevándorló várakozik három központban, mellettük pedig több száz olyan bevándorló is tartózkodik, akiket nem regisztráltak.

Sokan az utcán lézengenek napközben – ezt a helyiek nem nézik jó szemmel, főleg gyermekeiket féltik.

Egyikük arról panaszkodott, hogy előfordult, hogy a bevándorlók a helyi kislányok haját simogatták, így úgy érzik, a gyermekek nincsenek biztonságban.

Sokuknak nem jut étel

A belgrádi központban több százan húzzák meg magukat lebontásra váró, elhagyott épületekben, a körülöttük lévő szemét pedig egyre nagyobb.

Ételosztáskor szinte mindenki összegyűlik a buszállomás melletti parkban, a sor pedig napról napra hosszabb. A segélyszervezetek minden nap 700 adag meleg ételt és 150 szendvicset biztosítanak, ez azonban nem elég. Több tucatnyian távoznak üres kézzel ezért a feszültség is egyre nő.

Bár a balkáni útvonal elvileg hónapok óta zárva van, az utánpótlás folyamatos. A szerb fővárosban két hét alatt megduplázódott a migránsok száma.

Jelenleg több mint ezren torlódnak Belgrádban, Szerbiában pedig több mint 6 ezren.

Orientalista.hu – Hirado.hu

Sharing is caring!

,
Back to Top ↑