Egyre kevesebb esélyük van életben maradni a jemeni gyerekeknek

Jemenben 2015 márciusa óta tartanak a fegyveres konfliktusok, amelyek teljesen ellehetetlenítik a helyi családok és gyermekeik életét – közölte a Blikk.hu az UNICEF legfrissebb jelentése alapján.

A jemeni válsághelyzet mostanra a világ legsúlyosabb humanitárius krízisévé vált: az ország lakosságának 80%-a, mintegy 24 millió ember szorul állandó segítségnyújtásra, amelyből 12 millió gyermek.

A jemeni nemzetgazdaság összeomlása miatt az élelmiszerárak az egekbe emelkedtek. Az emberek nem jutnak elég jövedelemhez, a családok többsége húst, halat és gyümölcsöt hónapok óta nem fogyasztott. Az országban 10 millió ember éhezik, amelyből 360 000 öt év alatti kisgyermek. A 6 hónaposnál fiatalabb csecsemők mindössze 10%-át tudja szoptatni az édesanyja, mivel a kismamák és fiatal édesanyák jelentős része alultáplált és vérszegény. Az alultápláltság életveszélyt jelent a gyermekekre nézve, emellett szellemi és fizikai fejlődésükben is behozhatatlan károkat okoz. Emellett az alultáplált gyermekek legyengült immunrendszere sokkal kevésbé ellenálló a betegségekkel szemben, emiatt számos gyereknél alakulnak ki szövődmények. Rengeteg jemeni gyermek szenved például akut vizes hasmenéstől, amely kiszáradáshoz vezethet, kisgyerekek esetén pedig akár végzetes is lehet.

Jemenben tovább rontja a helyzetet az egészségügyi rendszer és a higiéniai szolgáltatások kritikus állapota. Megközelítőleg 16 millióan nem jutnak tiszta ivóvízhez, nem élnek megfelelő higiéniai körülmények között. Az üzemanyagárak növekedésével tovább drágult a közlekedés, az elektromos áram és a vízhasználat, illetve a közegészségügyi szolgáltatások is. Mindezek miatt rengeteg ártatlan életet követelnek az egyébként gyógyítható, vízzel terjedő betegségek.

A kisgyermekeket a fegyveres harcok sem kímélik: naponta tucatnyian vesztik életüket fegyveres támadásokban. Orvosi segítségért sokaknak messzire kell utazniuk, mert a harcok miatt számos kórház rongálódott meg, vagy zárt be működési költség és munkaerő hiánya okán. A családok gyakran minden nehezen összekuporgatott pénzüket arra költik, hogy sérült, beteg gyermekeikkel eljussanak a legközelebbi kórházba, ahol az egészségügyi dolgozók – akik közel két éve nem kapnak fizetést – erejükön felül próbálják ellátni a betegeket. Kiemelt veszélyben vannak a terhes nők, akik nem kapnak megfelelő ellátást, nem kezeli őket szakember, nem tudnak biztonságos körülmények között szülni. Jemenben már születéstől kezdve nem az élet, hanem a túlélés a cél.

Blikk.hu

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑