2018. 06. 15.

Egyre közelebb ér az ostrom Hodeida kikötőjéhez

Öt teherhajó hozott élelmet és segélyt a jemeni Hodeida lakóinak.

A Vörös-tenger partján fekvő város a segélyszervezetek egyik fő elosztóközpontja, most azonban a kormányerők intenzíven támadják. Támogatójuk, a szaúdi katonaság azt közölte: egyre közelebb jutnak a stratégiai jelentőségű kikötőhöz. Bombáik már felszántották a város reptere melletti tengerparti sávot.

A hadművelet a régóta tartó patthelyzetet hivatott megtörni a jemeni háborúban. Az iráni hátterű húsziktól foglalnák vissza Hodeidát, amit ők már 3 éve ellenőrzésük alatt tartanak. A nemzetközi segélyszervezetek és az ENSZ szerint a támadás 30 százalékkal vetheti vissza a Jemenbe eljutó élelmiszer- és humanitárius segély, valamint üzemanyag mennyiségét.

Az országban élő 27 millió ember nagyjából kétharmada szorul segélyekre, több mint 8 milliót már most is az éhezés veszélye fenyegeti.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának csütörtöki ülésén a tagok egyetértettek abban, hogy a kikötőnek tovább kell működnie. A most befutott öt hajóval még messze nincs vége a küzdelemnek, hogy elkerüljék a humanitárius válság további mélyülését.

Euronews

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑