Cadmus fordítás Cadmus

Egyre több bírálat éri a szíriaiakat visszaküldeni kívánó Dániát

2021. 04. 09.

Újabb bírálat érte Dániát pénteken – ezúttal az ENSZ részéről – vitatott döntése miatt, amellyel megfosztja tartózkodási joguktól a szíriai menekülteket, arra hivatkozva, hogy “biztonságosnak” ítéli meg a damaszkuszi helyzetet.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) “aggodalmát” fejezte ki pénteken Koppenhága döntése miatt, bár a kiutasítások egyelőre függőben vannak, miután évek óta nincsen kapcsolat a dán kormány és a szíriai rendszer között.

“Az UNHRC nem látja úgy, hogy a Szíria egyes részeiben megerősödött biztonság megfelelően meghatározó, stabil, illetve tartós lenne, hogy indokolná bármilyen menekültcsoport nemzetközi védelmének megszüntetését” – áll az ENSZ szervezet New Yorkban csütörtök este közzétett nyilatkozatában.

Az UNHCR “továbbra is a szíriai menekültek védelmére szólít fel, és kéri, hogy Szíria egyetlen részébe se küldjék őket vissza erővel, bárkinek a kezén is legyen az adott övezet”.
2020. június vége óta Dánia nagyszabású művelet keretében vizsgálta felül a Bassár el-Aszad elnök rendszerének ellenőrzése alatt álló szíriai fővárosból származó 461 menekült személyes aktáját, arra hivatkozva, hogy “a jelenlegi damaszkuszi helyzet nem indokolja új tartózkodási engedély kiadását, illetve a meglevők meghosszabbítását”.

Dániát az első európai uniós tagállamnak tekintik, amely ilyen döntést hozott.

Múlt héten egy, az érettségi előtt néhány hónappal kiutasítás fenyegette szíriai kamaszlány televízióban elmondott “védőbeszéde” kavarta fel a kérdés kapcsán korábban meglévő viszonylagos közönyt az északi országban.

A 19 éves Aja Abu-Daher könnyekig meghatotta az országot, amikor könnyes szemmel kérdezte meg, hogy “mi rosszat tett”.

A nyborgi gimnázium kitűnő tanulója – akinek az iskolája mindent megtesz, hogy a család maradhasson -, nemrégiben tudta meg, hogy nem újítják meg a januárban lejárt tartózkodási engedélyét.

Hozzá hasonlóan 2020-ban 94 szíriait fosztottak meg a tartózkodási engedélyüktől a 273 egyénileg átvizsgált akta érintettjei közül a dán bevándorlási hivatal legfrissebb – januári – adatai szerint. Az érintettek egy részét zárt menekültközpontokban helyezték el.

A “zéró menedékkérő” elvet valló, korlátozó befogadó politikát folytató Dánia önkéntes visszatérésre bátorítja a szíriaiakat, és 2015 óta csak ideiglenes tartózkodási engedélyt ad ki a számukra.

A törvény szerint ezek az engedélyek időben nem korlátozottak, “ha a származási országban rendkívül súlyos a helyzet, önkényes erőszakcselekményeket és agressziót követnek el polgári személyek ellen”. Valójában azonban visszavonhatók, ha a helyzetet a befogadó ország másképp ítéli meg.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑