Cadmus fordítás Cadmus

Egyre több feltételezett iszlamista ellen folytatnak eljárást Németországban

2016. 07. 30.

Németországban gyorsan emelkedik a dzsihadista terror veszélye miatt indított nyomozások száma, a súlyos állam elleni bűncselekmények ügyében illetékes szövetségi legfőbb ügyészség már 130 eljárásban összesen 190 feltételezett szélsőséges iszlamista ellen folytat eljárást – írta pénteken a Focus című német hírmagazin.

A Focus értesülése szerint a szélsőséges iszlamizmussal kapcsolatban további mintegy 50 eljárás zajlik, de ezek az esetek nem szerepelnek a statisztikában, mert a legfőbb ügyészség nem vonta magához őket, így a tartományi hatóságok nyomoznak.

A beszámoló alapján 2014 elején 8 feltételezett muszlim vallási radikális, illetve a szíriai polgárháborúból vagy az iraki háborúból visszatért dzsihadista ügyében folytatott eljárást a karlsruhei szövetségi legfőbb ügyészség. Ez a szám 2015 elejére megközelítette a 80-at.

A hatóság eddig 20 ember ellen emelt vádat, 15-öt elítéltek, a többi között külföldi terrorszervezetben viselt tagság vagy ilyen terrorista szervezet támogatása, vagy gyilkossági kísérlet miatt.

A szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) legutóbbi, júliusi adatai alapján a biztonsági szervek országszerte 450 szélsőséges iszlamistát tartanak megfigyelés alatt, akik a hatóságok szerint hajlandóak lehetnek terrorcselekményre.

A szövetségi belügyminisztérium ugyancsak minapi adatai szerint a hatóságokhoz eddig 410 értesülés, információ érkezett, amelyek alapján a menedékkérők, menekültek között is lehetnek terroristák. Az értesülések túlnyomó többsége nem bizonyult megalapozottnak, eljárást 59 esetben folytatnak.

A Würzburg melletti és az ansbachi támadást egyaránt menedékkérő követte el. A hatóságok egyik merénylőről sem tudták, hogy szélsőséges iszlamista vagy kapcsolatban áll terroristákkal.

A Der Spiegel című hírmagazin pénteken az ansbachi esetről a nyomozás menetét ismerő biztonsági forrásokra hivatkozva azt jelentette, hogy az elkövető laptopján találtak egy propagandavideót az Iszlám Állam terrorszervezettől emberek lefejezéséről.

A 27 éves szíriai merénylő július 24-én este a bajorországi kisváros centrumában működésbe hozott egy pokolgépet. A robbanásban a férfi meghalt, 15-en megsebesültek.

A hatóságok szerint nem biztos, hogy éppen akkor akart robbantani, amikor a pokolgép működésbe lépett, és közvetlenül a merénylet előtt mobiltelefonon utasításokat kapott a Közel-Keletről egy ismeretlentől.

Július 18-án egy bizonytalan személyazonosságú menedékkérő egy Würzburgba tartó vonaton, majd a szerelvényről leszállva megsebesített öt embert. Rárontott az elfogására érkezett terrorelhárítókra is, ezért lelőtték. Sajtóértesülések szerint őt is a Közel-Keletről irányították mobilon a támadás előtti percekben.

Az Iszlám Állam terrorszervezet mindkét esetben közölte, hogy a merénylő a katonájuk volt.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑