Cadmus fordítás Cadmus

Egyre több migráns árulja az EU-ban kapott hivatalos iratait

2018. 04. 21.

Egyre több visszaélésre derül fény a migrációval kapcsolatban. Kiderült, hogy a német menekültügyi hivatal brémai irodája olyanoknak is menedékjogot adott, akiknek nem kellett volna. Virágzik a kereskedelem a migránsoknak kiállított hivatalos iratokkal, sokszor kereskednek például a tartózkodási engedélyekkel is.

Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő az M1-en elmondta: ezek az iratok régi típusú, nagyon leegyszerűsített útlevelek, a hivatalos neve ezeknek a menedékkérőknek kiadott úti okmány. Ezzel pedig bármelyik országba utazhat, aki védettséget vagy politikai menedékjogot kapott, kivéve a saját hazájába.

A szakértő rávilágított: többféleképpen értékesítik ezeket az iratokat. Vannak, akiket direkt megkeres ismerőse, rokona vagy bárki, esetleg egy zárt Facebook-csoportban, hogy szüksége lenne egy iratra. Feltesznek egy fotót, és akinek hasonlít a fizimiskája, az eladhatja az iratokat. Ezek az adásvételek 1000-1500 euró között mozognak.

Mások a komplett személyiségüket adják el: útlevelet, bankkártyát, esetleg a jogosítványt is, amit Németországban honosítottak – ez a csomag már 10 ezer euró körüli összegbe kerül. Vannak olyan bűnözők is, akik ezeket felvásárolják és a sötét weben vagy a Közel-Keleten értékesítik többszörös áron. Ezekben a papírokban ráadásul nincsen biometrikus adat. Németországban több terrorgyanús személyt is őrizetbe vettek, akik a Közel-Keletről ilyen módszerrel jutottak be – tette hozzá a szakértő.

A pénzek kifizetése úgynevezett havala brókereken keresztül történik, akik elviszik az összeget egyik pontból a másikba – elsősorban Afganisztán és Pakisztánban elterjedt ez a módszer, de ugyanúgy visznek ma már útleveleket is. Alapvetően a bankok megkerülése a cél, hogy az üzletnek semmilyen digitális nyoma ne maradjon – mutatott rá.

Geörg Spöttle azt is elmondta, hogy ilyen hamis iratokkal a németeknél eddig 55, a franciáknál pedig 99 ember bukott le.

Orientalista.hu – Hirado.hu

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑