Cadmus fordítás Cadmus

Együttműködési megállapodást kötött a kormány és a Szuverén Máltai Lovagrend

2019. 10. 25.

Együttműködési megállapodást kötött a kormány és a Szuverén Máltai Lovagrend a válságövezetben élők megsegítése érdekében. Az erről szóló szándéknyilatkozatot Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkára és Ugron Imre, a Szuverén Máltai Lovagrend budapesti rendkívüli és meghatalmazott nagykövete írta alá csütörtökön Budapesten.

Azbej Tristan az eseményen közölte: a szándéknyilatkozat aláírását hosszú diplomáciai munka előzte meg, és aláírásával az államtitkárság és a lovagrend hitet tesz amellett, hogy támogassák a válságrégióban élő, szükséget, üldöztetést szenvedő embereket. Az államtitkár elmondta: az első közös programok várhatóan a szubszaharai, dél-afrikai, közép-afrikai és közel-keleti régiókban lesznek. Azbej Tristan kitért arra, hogy a dokumentumban rögzítik a közös helyzetértékelést, feltérképezve az Európát körülvevő válságrégiók helyzetét és a válságok okait. Magyar részről kiemelt figyelmet kap a vallási intolerancia, a vallási üldözés, a máltai lovagrend pedig a túlnépesedés és a klímaváltozás problémáinak szentelt különös figyelmet. A dokumentumban rögzítik továbbá, hogy a jövőben összehangolják jószolgálati munkájukat és kijelölik a humanitárius segítségtípusokat, például a szociális ellátást és a lakhatást, a szabad vallásgyakorlást és az emberhez méltó élet biztosítását. Az államtitkár beszédében felidézte: a kormány 2016-ban indította el a Hungary Helps Programot, és az azóta elmúlt több, mint két évben ötvenezer ember helyben maradásához járultak hozzá. Humanitárius segítséget nyújtottak Irakban, Szíriában, Jordániában, Libanonban, Nigériában, Kongóban és Etiópiában. Azbej Tristan hozzátette: eddig a Szuverén Máltai Lovagrenddel nem voltak közös programjaik, ugyanakkor hatékony együttműködést folytattak a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal. Közös program keretében támogatták például a szíriai-jordániai határ mentén fekvő menekülttáborokban, illetve a szíriai Aleppóban élőket.

Ugron Imre a megállapodás aláírása után ismertette: a lovagrend világszerte harminc nemzeti szervezetből áll és több, mint százhúsz országban működik. A több, mint kilencszáz éves lovagrend alapítása óta a zarándokok, illetve a betegek segítését és ápolását tartja feladatának. A válságövezetben végzett munkájukról elmondta: Kamerunban a lovagrend kórházat és tíz egészségügyi központot működtet, Egyiptomban és Irakban is több egészségügyi központjuk van. Libanonban működő kilenc egészségügyi központjukban pedig évente százhuszonötezer beteget látnak el.

Kozma Imre, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat (MMSZ) alapító elnöke rendkívüli jelentőségűnek nevezte az együttműködést a lovagrenddel, amelynek keretében az MMSZ is bekapcsolódhat a nemzetközi szervezet munkájába. Hozzátette: a magyar segélyszervezet sajátos színfolt a nemzetközi máltai szervezetek között, és különösen alakult a története is. A második világháború után a máltaiak működését betiltották Magyarországon, az MMSZ 1989-es megalakulása után viszont nagyon gyorsan és erőteljesen aktivizálódott, és olyan területeken is szerepet vállalt, ahol az évszázadok óta folyamatosan működő segélyszervezetek nem. Kozma Imre megjegyezte: az MMSZ számára fontos, hogy szeretetszolgálati tevékenységük betagozódhat a nemzetközi szervezet munkájába, és az is, hogy nemzetközi szinten megmutathassák magyarságukat.

PestiSrácok, MTI

Megosztom:

Back to Top ↑