2019. 03. 19.

Eisenkot: Nem egyszer csak hajszálon múlt a háború a Hezbollah terrorszervezettel

Az izraeli hadsereg vezérkari főnökeként 2015-től idén januárig szolgáló Gadi Eisenkot hétfőn elárulta, hogy Izrael és a libanoni Hezbollah szervezet nem egyszer majdnem háborús helyzetbe került hivatali ideje alatt.

“Nem kevés alkalom és nap volt, amikor az események és a háborúhoz vagy csatához vezető eszkaláció közötti távolság hajszálnyi volt,”  – idézte Eisenkottot a héber nyelvű média.

Az északi hadtest egykori parancsnokáról és a Moszad egykori vezetőjéről elnevezett Meir Dagan Biztonsági és Stratégiai Konferencián felszólalva az ex-vezérkari főnök azt mondta,

”Meir parancsnokok egész nemzedéke számára a kreativitás és az erő, a ravaszság jelképe, és főként az Izrael állam biztonsága iránti mély elkötelezettség szimbóluma volt…A biztonsági kihívások, amelyekkel Meir Dagan szembesült, attól kezdve, hogy besorozták az izraeli hadseregbe, egészen a hivatali ideje végéig mint a Moszad vezetője, történelmi perspektívát adnak és bepillantást a jövőbe.”

“Három évvel ezelőtt sok olyan esemény volt, amely épp csak elkerülte az eszkalációt. Néha csak hajszálon múlt, és azon kellett dolgoznunk, hogy meghiúsítsuk Irán erőfeszítéseit és álmait a nukleáris fegyverek megszerzése és a regionális hegemónia megteremtése iránt. Biztonsági döntést született egy sor folyamat végrehajtására, miközben a nyilvánosság előtt rejtve maradt, megmutattuk fölényünket, és súlyos károkat okoztunk az irániaknak.”

Újkelet nyomán

 

, , , ,
Back to Top ↑