Elérte az ENSZ és a Vörös Félhold segélyszállítmánya a rukbáni menekülttábort (videó)

Elérte az ENSZ és a Szíriai Arab Vörös Félhold (SARC) segélyszervezet 78 teherautóból álló segélykonvoja szombaton a szíriai-jordániai határnál található rukbáni menekülttábort, ahol mintegy 45 ezer szíriai menekült az elmúlt hónapokban alig jutott hozzá alapvető szolgáltatásokhoz.

A SARC tájékoztatása szerint a 78 teherautó élelmiszert, ruhát, piperecikket, műanyag takarót, gyógyszert, orvosi eszközt juttatott el a sivatagi táborba, valamint csomagokat újszülötteknek és táplálékkiegészítőket nők és gyerekek számára.

Ali az-Zaatari, az ENSZ szíriai humanitárius koordinátora megjegyezte, hogy oltási kampányt indítanak, amely során 10 ezer gyereket oltanak be kanyaró, gyermekbénulás és egyéb betegségek ellen.

A rukbáni menekülttáborba utoljára januárban érkezett segélyszállítmány Jordániából, a tábor lakói azóta többnyire csak a szíriai hadsereg ellenőrzése alatt álló területekről becsempészett árucikkekhez jutottak hozzá. A rukbani menekült tábort az amerikai hadsereg és a vele szövetséges iszlamista csoportok ellenőrzése alatt van.

Az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) októberben figyelmeztetett arra, hogy a rukbáni menekülttábor mintegy 45 ezer szíriai lakója alig jut hozzá az alapvető egészségügyi szolgáltatásokhoz.

Az UNICEF szerint a térségben mindössze egyetlen olyan, a világszervezet által támogatott klinika működik, amely képes alapvető egészségügyi ellátást nyújtani sürgős életmentő esetekben, az is a határ jordániai részén.

Az UNICEF felszólította a szíriai háborús feleket: könnyítsék meg a gyerekeknek és a családoknak a hozzáférést az alapvető szolgáltatásokhoz, köztük az egészségügyihez.

A Rukbán menekülttáborban élők nagy része az Iszlám Állam dzsihadista szervezet által elfoglalt kelet-szíriai területekről menekült oda.

MTI nyomán

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑