Cadmus fordítás Cadmus

Életét vesztette tűzharcban egy palesztin tizenéves Jerikónál

2023. 05. 01.

Életét vesztette egy tizenhét éves palesztin fiatal az izraeli hadsereg razziájában Jerikónál, a Ciszjordániában kitört tűzharcban – jelentette a helyi média hétfőn.

A Palesztin Hatóság egészségügyi minisztériuma arról számolt be, hogy a Jerikó melletti Akbat Dzsaber menekülttáborban életét vesztette a 17 éves Muhammad Kamal al-Ladaja az izraeli hadsereg katonáival folytatott összecsapásban. Mellette hat további palesztin megsebesült, hárman súlyosan. A katonák két körözött palesztin letartóztatására hatoltak be a menekülttáborba.

A rajtaütést az izraeli hírszerzés szerint a Jerikóban tervezett palesztin terrortámadásokról szóló riasztás miatt hajtották végre. Az elmúlt másfél héten emiatt az izraeli hadsereg szigorú be- és kiutazási korlátozásokat vezetett be Jerikónál.

Az izraeli biztonsági erők tizenhét körözött személyt tartóztattak le Ciszjordániában az éjszaka indított razziában, amelyben a hadsereg katonái együttműködtek a Sin Bet belbiztonsági szolgálattal. Az egységek fegyvereket és lőszereket foglaltak le, és tűzharcba kerültek palesztin fegyveresekkel.

Az idén már csaknem száz palesztint öltek meg Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben. 2004 óta tavaly volt a legmagasabb a halálos áldozatok száma a palesztin területeken, megközelítette a százötvenet.

Izrael azt állítja, hogy az áldozatok többsége fegyveres volt. Az izraeli közlések szerint a katonai rajtaütések célja a palesztin fegyveres szervezetek felszámolása és a jövőbeli terrortámadások meghiúsítása. A palesztin tisztségviselők viszont úgy nyilatkoztak, hogy a razziákban Ciszjordánia 55 éve tartó, határozatlan idejű izraeli megszállásának megszilárdítását látják.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑