Elfogták a ricines merényletet tervező iszlamista cinkosait

Letartóztattak két férfit Tunéziában, akiket azzal gyanúsítanak, hogy kapcsolatban állnak a tunéziai Szief Alláh H.-val, aki még júniusban ricin felhasználásával pokolgépet akart készíteni Németországban, de tervét meghiúsították – tájékoztatott a tunéziai belügyminisztérium pénteken; a ricin növényi eredetű méreg, sokkal hatásosabb, mint a cián.

A német hatóságok június 20-án jelentették be a pokolgépes támadási kísérlet megakadályozását. Biológiai fegyveres támadásra még soha nem volt példa Németországban. A merénylet kitervelésével Szief Alláh H.-t gyanúsítják, és jelenleg is őrizetben tartják. A most bejelentett letartóztatásokhoz vezető nyomozás során kiderült, hogy a két gyanúsított egyike abban egyezett meg Szief Alláh H.-val, hogy Németországban és Tunéziában egy időben hajtanak végre merényletet házi készítésű bombákkal.

A másik személy ellen hamis útlevelek készítése a vád Szief Alláh H. és a felesége számára, ezek segítségével más európai országba szökhettek volna át. Nemrégiben Szief Alláh feleségét is őrizetbe vették.

Az Iszlám Állam szolgálatában állt

A Szief Alláh H. és időközben szintén előzetes letartóztatásba helyezett felesége, Yasmin H. ügyében indított nyomozás előzetes eredményeiről tájékoztató közlemény szerint a házaspár mindkét tagja át akart települni Németországból az IÁ uralma alá vont közel-keleti területekre. Yasmin H. azonban az előző házasságából született gyermekei miatt nem tudta elhagyni az országot, így csak férje próbálkozott, kétszer is, 2017 augusztusában és szeptemberében is megpróbált bejutni az Iszlám Állam fennhatósága alá tartozó területekre, egyelőre tisztázatlan okokból sikertelenül.

Tavaly ősszel Szief Alláh H. közösségi portálokon felvette a kapcsolatot az Iszlám Állammal. Azt a tanácsot kapta, hogy inkább maradjon Németországban és “kövessen el merényletet a +hitetlenek+ ellen” – áll a közleményben, amely szerint a gyanúsított legkésőbb 2018 tavaszán elhatározta, hogy terrortámadást hajt végre. Ricinnel és acélgolyókkal megtöltött repeszbombát akart felrobbantani egy zsúfolt, zárt helyen. Azt egyelőre nem sikerült megállapítani, hogy választott-e már helyszínt a bűncselekmény elkövetésére.

Azt viszont tudni, hogy iszlám államos kapcsolatai révén információkat gyűjtött a pokolgép elkészítéséről és arról, hogy miként kell kivonni ricinusmagokból a ricint, egy fehérjét, amely a ciánnál is erősebb méreg. Online áruházakból be is szerzett több mint háromezer ricinusmagot, és az idén májusban előállított 84,3 milligramm ricint. A mérget egy törpehörcsögön próbálta ki, amelyet feleségével egy állatkereskedésben vásárolt. Júniusban, szintén az interneten 250 acélgolyót vásárolt.

A legfőbb ügyészség irányításával folytatott nyomozásban azt is megállapították, hogy hűséget esküdött az IÁ vezetőinek. A 29 éves férfit június közepén fogták el kölni otthonában, feleségével együtt. Állam elleni súlyos bűncselekmény előkészítésével és biológiai fegyver előállításával gyanúsítják, feleségét pedig bűnrészességgel. A gyanú szerint Yasmin H. közreműködött a merénylet tervezésében és előkészítésében, és abban is támogatta férjét, hogy csatlakozzék az IÁ-hoz a Közel-Keleten.

Hirado.hu, MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑