Cadmus fordítás Cadmus

Elfogták Irakban az Iszlám Állam volt fallúdzsai “kormányzóját”

Az iraki hírszerzés elfogta az Iszlám Állam terrorszervezet volt fallúdzsai “kormányzóját” – közölte hétfőn az asz-Szummaríja iraki televízió a biztonsági szolgálatra hivatkozva.

A tájékoztatás szerint a terrorista tevékenységgel vádolt Abu Ali adzs-Dzsamili után már jó ideje körözés folyt.
A szélsőséges 2005-ben csatlakozott az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz, de később őrizetbe vették, és 15 év börtönre ítélték. 2011-ben idő előtt szabadulhatott a börtönből, majd részt vett az Iszlám Állam létrehozásában, amely 2014 nyarán lerohanta Irak és a szomszédos Szíria kiterjedt térségeit.

A terroristák hamis kalifátusa alatt először Szíria területén ténykedett, majd Moszul alkormányzójának, illetve később Fallúdzsa kormányzójának nevezték ki a szélsőségesek hierarchiájában.
Az iraki belügyminisztérium közölte, hogy Dzsamili már tucatnyi terrorcselekmény elkövetésében vallotta magát bűnösnek.

Irakban az Iszlám Állam 2017 decemberében döntő katonai vereséget szenvedett. Egykori vezérét, Abu Bakr al-Bagdadit tavalyelőtt ölték meg a szomszédos Szíriában egy amerikai kommandós akcióval. Az iszlamisták szétszéledt harcosai közül jó néhányan bevették magukat a sivatagokba, és onnan kiindulva hajtanak végre időnként támadásokat.

MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑