Cadmus fordítás Cadmus

Elhagyhatják Üzbegisztánt az elmenekült afgán pilóták

Elhagyhatják Üzbegisztánt a tálibok hatalomátvétele elől elmenekült afgán pilóták – közölte vasárnap egyikük a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva.

A amerikai kiképzést kapott afgán pilótákat és segédszemélyzetet az üzbegisztáni Termez városa melletti táborban helyezték el szökésüket követően a radikális iszlamisták kezére került országból. Sokan közülük a táborban töltött egy hónap során nehezményezték, hogy foglyokként érzik magukat, mozgásukat jelentősen korlátozzák, és nem jutnak megfelelő élelmiszerhez és gyógyszerhez.

Az egyik – névtelenséget kérő – pilóta szerint egy amerikai egyezség keretében távozhatnak Üzbegisztánból, és nem kell visszamenniük Afganisztánba. Mint mondta, egy első csoport – legalábbis átmenetileg – az Egyesült Arab Emírségekbe indult. Hozzátette, hogy áttelepítésük valószínűleg több hullámban fog történni.

A Reuters korábban arról számolt be, hogy az üzbegisztáni táborban tartózkodó afgán katonai személyzet komolyan tartott attól, hogy visszaküldhetik őket Afganisztánba, ami akár a halálos ítéletük is lehetett volna.

A tálibok mind a pilóták, mind a katonai repülőgépeik visszaszolgáltatását követelték. Mindemellett azt ígérték, nem fognak megtorlással élni azokkal szemben, akik ellen korábban harcoltak, sőt arra buzdították az afgán hadsereg volt tagjait, hogy csatlakozzanak az ország újjászerveződő biztonsági erőihez.

Az afgán légierő Reutersnak nyilatkozó egykori tagjai teljesen más helyzetet festettek le. Már a tálibok hatalomátvétele előtt is kiemelt célpontok voltak az angolul beszélő, amerikai kiképzést kapó pilóták, akik közül többeket meggyilkoltak a szélsőségesek.

Egyelőre nem tudni, mi lesz a sorsa a 46 katonai repülőgépnek és helikopternek, amelyeken a pilóták elmenekültek Afganisztánból a hadsereg összeomlása nyomán. Az értesülések szerint vannak köztük A-29 típusú könnyű támadó repülőgépek és UH-60 Black Hawk típusú szállítóhelikopterek.

Amerikai tisztségviselők szerint a tálibok nyomást próbáltak gyakorolni az üzbég vezetésre, hogy adja át a gépeket és a személyzetet.

MTI

Sharing is caring!

, ,
Back to Top ↑