Cadmus fordítás Cadmus

Elindult az első, kizárólag nőkből álló hírszerkesztőség Szomáliában

2022. 04. 14.

A Bilan projekt ritka lehetőséget teremt Szomália újságírónői számára, hogy felkutassák és publikálják azokat a történeteket, amiket fontosnak tartanak.

A hatfős csapat TV-nek, rádiónak és online médiának fog tartalmat készíteni olyan témákban, mint a nemi alapú erőszak, a nők a politikában és a női vállalkozók.

„Szeretnénk foglalkozni ezekkel a kérdésekkel és megkérdőjelezni azt a társadalmi meggyőződést, hogy a nőknek otthon kell maradniuk”– mondta a főszerkesztő, Nasrin Mohamed Ahmed, aki 12 éve dolgozik újságíróként, és a Szomáliai Újságírónők Szervezetének alapító tagja. Fontos, hogy a Bilan tagjai önállóan hozhatják majd meg a szerkesztői döntéseket.

A Bilan – ami szomáliul világosat és tisztát jelent – székhelye a fővárosban, Mogadishuban lesz, az ország egyik legnagyobb médiaszervezeténél, a Dalsan Media Groupnál.

A szomáliai médiában dolgozó nők számos kihívással néznek szembe, a figyelmen kívül hagyástól, az előléptetések megtagadásától kezdve a szexuális zaklatásig.

„A férfiak azt hiszik, hogy csak be kell jönnöd, beolvasnod a híreket, és hazamenned”– mondta a főszerkesztő.

A Bilan helyettes szerkesztője, a huszonöt éves Fathi Mohamed Ahmed (nem rokona a főszerkesztőnek) azt mondta, hogy a szexuális zaklatás annyira elterjedt a médiaszektorban, hogy taktikát kellett kidolgoznia a férfi kollégák közeledésének elhárítására.

„Férfiak olyasmiket mondtak nekem, hogy gyönyörű vagy, tetszik a tested, és csak akkor hagyták abba, amikor azt mondtam, hogy el vagyok jegyezve. ”Az Egyesült Nemzetek Fejlesztési Programja (UNDP) által finanszírozott projekt egy éven át tart és kísérleti jellegű, de Jocelyn Mason, az UNDP mogadishui rezidens képviselője biztos abban, hogy a Bilan állandó szervezetté válik, és Szomália más régióira is kiterjeszthetik.

444.hu, Guardian

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑