2017. 10. 17.

Elismerte vereségét a kirgizisztáni ellenzéki elnökjelöltElismerte vereségét és a kirgiz elnökválasztás eredményét hétfőn a második helyezett, Ömürbek Babanov, aki a szavazatok 33,74 százalékát kapta, míg riválisa, Szooronbaj Dzsejenbekov volt kormányfő, a kormányzó szociáldemokrata párt támogatottja győzött.

Dzsejenbekov a szavazatok 54,81 százalékát szerezte meg, legalább 868 ezer szavazatot kapott a leadott 1 millió 557 ezerből, és így már az első fordulóban győzelmet aratott. A választásokon a szavazásra jogosultak 53,93 százaléka vett részt.

A 47 éves Ömürbek Babanov olajmágnás, aki szintén volt már miniszterelnök, a parlament második legnagyobb pártját, a konzervatív Köztársaság-Haza pártot vezeti.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) 350 tagú megfigyelőcsoportjának vezetője, Azaj Gulijev értékelésében megállapította, hogy a kirgizisztáni elnökválasztás hozzájárult az ország demokratikus folyamatainak biztosításához, a szavazók a jelöltek széles választékából válogathattak, a megméretésben versenyhelyzet is kialakult.

Kifejtette, hogy az elnökválasztás jól szervezett volt, de vannak bizonyos kétségek a választási bizottság semlegességével kapcsolatban.

Vlagyimir Putyin orosz elnök táviratban gratulált Dzsejenbekovnak győzelméhez. Üzenetében meggyőződését fejezte ki, hogy a győzelem hozzájárul a két ország kapcsolatainak továbbfejlődéséhez, egyben konstruktív hatást gyakorol az Eurázsiai Gazdasági Unióra.

A közép-ázsiai ország államfői posztjáért tizenegy jelölt szállt versenybe. A jelenlegi elnök, az oroszbarát Almazbek Atambajev az alkotmány előírásai miatt nem indulhatott újra: hat évnél tovább nem töltheti be a tisztet. Mivel a szociáldemokrata Atambajev az 58 éves Szooronbaj Dzsejenbekovot támogatta, várható, hogy Atambajev lesz a kormányfő.

A szociáldemokrata pártnak van a legnagyobb frakciója a parlamentben, így ő a koalíciós kormány vezető ereje.

Orientalista.hu – MTI

, , , ,
<


Back to Top ↑

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com