Cadmus fordítás Cadmus

Elítélte az afgán nők kizárását a társadalomból az ENSZ emberi jogi főbiztosa

2022. 12. 09.

Elítélte az afgán lányok és nők kizárását a társadalmi életből Volker Türk, az ENSZ emberi jogi főbiztosa genfi sajtótájékoztatóján pénteken.

“Példátlan, ahogy a nőket és a lányokat módszeresen kizárják az élet gyakorlatilag minden aspektusából” – mutatott rá Türk.
A tálibok tavaly augusztusi afganisztáni hatalomátvétele óta a nők az élet számos területéről kiszorultak, miután a kabuli kormány megnyirbálta szabadságjogaikat és hozzáférésüket az oktatáshoz.

Türk a szombatra eső emberi jogok napjának alkalmából a világ elfelejtett válságaira emlékeztetett, Afganisztánon kívül Haitit, Jement, Mozambikot és Szomáliát hozva fel példaként. A főbiztos rámutatott: miközben a nemzetközi közösség az ukrajnai háború pusztítására szegezi tekintetét, ezek a konfliktusok a feledés homályába vesznek.

Haitin erőszakos csoportok terrorizálják a lakosságot, amelyeket a hírek szerint befolyásos politikusok vagy vállalkozók irányítanak – magyarázta Türk.

A válságot az igazságtalanság, a korrupció és a büntetlenség mélyíti.

A káoszba süllyedt Jemenben továbbra is tombol az erőszak, az embercsempészet, és a szexuális kizsákmányolás.
A Mozambik északi részén található Cabo Delgado tartományban aktív fegyveres felkelés zajlik, amely miatt teljes falvak váltak a földdel egyenlővé. Az erőszak közel egymillió embert késztetett menekülésre.

Szomáliát pusztító aszály sújtja, mellette pedig az al-Shabaab terrorszervezet tartja rettegésben a lakosságot. A milícia áldozatainak száma január és november között több mint ötven százalékkal nőtt az előző évvel összehasonlítva.
Türk továbbá elmondta: személyesen akarja tartani a kapcsolatot a kínai hatóságokkal az ujgurok sorsa miatt.
Rámutatott: az ENSZ augusztus végi jelentése súlyos emberi jogi aggályokra világított rá, amelyek a világszervezet szerint kimeríthetik az emberiesség elleni bűncselekmény definícióját.

A jelentés szerint Kína Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területén 2017-től 2019-ig, és vélhetően az azt követő időszakban is, az ott élő ujgurokat “megfosztották alapvető emberi jogaiktól”. Bár nem tudni pontosan, hányan szenvedtek jogtalanságot, az ENSZ becslései szerint akár az egymilliót is elérheti a törvénytelenül fogvatartottak száma.

Peking erőteljes nyomást gyakorolt Türk elődjére, Michelle Bacheletre, hogy ne hozza nyilvánosságra a jelentést. Bachelet végül néhány perccel hivatali idejének lejárta előtt tette közzé a beszámolót.

Kína tagadja az ENSZ vádjait, és a jelentés napvilágra kerülését követően jelezte: nem kíván együttműködni az emberi jogi főbiztossággal.

Türk egyúttal aggasztónak nevezte, hogy Iránban először végeztek ki egy embert, aki részt vett a szeptember 16. óta zajló tömegtüntetéseken. A főbiztos felszólította Teheránt, hogy engedje el az őrizetbe vett tiltakozókat, és hagyjon fel a megfélemlítésükkel.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑