Cadmus fordítás Cadmus

Elképzelhetetlenül nagy a pakisztáni árvíz okozta pusztítás

2022. 09. 11.

űElképzelhetetlenük nagynak nevezte szombaton a pakisztáni árvíz okozta pusztítást António Guterres ENSZ-főtitkár, aki helikopterrel repült az ország déli részében fekvő Baludzsisztán és Szindh tartomány fölött Sebhaz Sarif pakisztáni miniszterelnök kíséretében

A világszervezet főtitkárát tájékoztatták az az árvíz okozta károkról, aki nagyszabású pénzügyi támogatás nyújtására szólította fel a nemzetközi közösséget.

Guterres az általános éghajlatváltozásnak leginkább kitett tizenöt állam egyikének nevezte Pakisztánt, és nagymértékű nemzetközi támogatást sürgetett, hogy az ország elkerülhessen egy újabb hasonló katasztrófát. Hozzátette: a pénzügyi segítség nem nagylelkűség, hanem igazságosság kérdése.

Guterres közölte: amit az ENSZ tesz Pakisztánban, az csupán egy csepp a tengerben ahhoz képest, amire szükség lenne.
Az ENSZ-főtitkár pénteken érkezett kétnapos látogatásra lesz Pakisztánba, hogy felmérje a katasztrófa mértékét.

A júniusi monszun okozta, korábban nem látott hevességű árvíz eddig 1396 emberéletet követelt – egyharmaduk gyermek. A víz Nagy-Britanniáénál nagyobb területet árasztott el. A sérültek száma 12 728.
Pakisztáni látogatása második napján Guterres hangsúlyozta: a fejlődő országok fizetik meg annak az árát, hogy a világ a fosszilis energiáktól függ.

“Pakisztán és más fejlődő országok rettenetes árat fizetnek a nagy (üvegházhatásúgáz)-kibocsátók miatt, akik továbbra is a fosszilis energiákat részesítik előnybe” – írta a főtitkár a Twitteren, mielőtt elindult a déli országrészben tett látogatására.
“Az emberiség a természettel háborúzik, és a természet visszavág”- fogalmazott Guterres.
“Iszlámábádból szólítom fel Önöket: állítsák le ezt az őrültséget. Fektessenek be mostantól a megújuló energiaforrásokba. Vessenek véget a természet elleni háborúnak” – írta.

Szakértők szerint a világ népességének 3 százalékát adó Pakisztán 0,4 százalékkal részesedik a világ üveghatásúgáz-kibocsátásában, de a nyolcadik helyen szerepel a szélsőséges meteorológiai jelenségek által fenyegetett országok között. Az Egyesült Államok aránya 21,5, Kínáé 16,5, az Európai Unióé pedig 15 százalék.

Idén Pakisztánt már hőhullám is sújtotta 50 Celsius-fokot meghaladó hőmérsékletekkel, amely pusztító erdőtüzeket okozott, a gleccserek gyors olvadása következtében szintén árvizek keletkeztek.
Az árvizek mintegy 33 millió embert érintenek, akik elvesztették otthonukat és nem tudják kielégíteni az alapvető szükségleteiket. Mintegy 500 híd omlott le.

Guterres szombaton Larkana járásban ellátogatott az árvíz elől menekülők táboraiba és a tervek szerint megtekinti az Indus folyó közelében fekvő, az esőzés miatt szintén veszélyeztetett világörökségi színhelyet, Mohendzsodáro ókori romvárost.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑