2019. 02. 06.

Ellenőrzőpontokra támadtak a tálibok Észak-Afganisztánban

A kabuli kormány ellen fegyveres felkelést folytató radikális iszlamista tálibok keddre virradóra megtámadtak három ellenőrzőpontot az észak-afganisztáni Kunduz városának határában megölve legalább 27 katonát és három rendőrt – közölte Szafiullah Amiri, a tartományi tanács egyik tagja kedden.

Amiri szerint az összecsapásokban több mint tízen megsebesültek. A Kunduzzal szomszédos Baglán tartományban legalább tizenegy rendőr vesztette életét a Baglán-i-Markasi körzet egyik ellenőrzőpontja ellen indított támadásban. A halottak mellett e rendvédelmi szervek három tagja is megsebesült – mondta Mohammed Safdár Mohszeni, a tartományi tanács vezetője. Mohszeni szerint a szélsőségesek minden hadfelszerelést magukkal vittek a lerohant ellenőrzőpontból.

A tálibok szinte naponta intéznek támadásokat az afgán biztonsági erők ellen. Katonai források szerint a kabuli vezetés az ország 407 körzetének alig több mint felét ellenőrzi. Jelenleg a kormány Afganisztán mindössze 53,8 százalékát tartja ellenőrzése vagy befolyása alatt – derül ki az Afganisztán Újjáépítéséért Felelős Különleges Főfelügyelő (SIGAR) amerikai felügyeleti hatóság 2015 óta vezetett nyilvántartásából.

A SIGAR jelentése szerint jelenleg a tálib mozgalom Afganisztán körzeteinek legalább 12 százalékát tartja ellenőrzése alatt, míg az ország körzeteinek 34 százalékáért harcok folynak a tavaly októberi állapot szerint.

A 17 éve tartó afganisztáni háború lezárásáról tavaly július óta folynak tárgyalások az Egyesült Államok és magas rangú tálib vezetők között. A folyamat jelentősen felgyorsult azóta, hogy tavaly szeptemberben Zalmay Khalilzadot nevezték ki az Egyesült Államok afganisztáni és pakisztáni ügyekkel foglalkozó különmegbízottjának.

Khalilzad nagy hangsúlyt helyezett arra, hogy bevonja az egyeztetésekbe a tálibokat, de egyúttal jelezte: az a célja, hogy az afganisztáni konfliktus minden kulcsfontosságú szereplője tárgyalóasztalhoz üljön. A tálibok azonban eddig megtagadták, hogy párbeszédet folytassanak a Washington bábjának tartott kabuli kormánnyal.

Ezzel párhuzamosan Oroszországban kétnapos konferenciát hívtak össze az afganisztáni rendezés érdekében. A kedden véget ért tanácskozáson a tálibok mellett ellenzéki politikusok, egykori hadurak és törzsi vezetők vettek részt. Magas beosztású afgán kormányilletékesek a demokrácia alapelveinek és Afganisztán érdekeinek elárulásaként értékelték a moszkvai találkozót.

MTI, Magyar Idők

Sharing is caring!

, ,
Back to Top ↑