Cadmus fordítás Cadmus

Ellentétes az iszlámmal a kriptovalutás fizetés egy döntés szerint

2021. 11. 13.

Az indonéz legfelsőbb vallási vezetők tanácsa szerint a kriptoeszközök fizetőeszközként való használata tilos a muszlimok számára. A világ legnagyobb muszlimországában ez a jegybanki döntésekre is kihathat, mivel ott pont egy állami kriptovaluta kibocsátását tervezték – közölte a Napi.hu.

ANemzeti Ulema Tanács, amely Indonézia vallási vezetőit tömöríti, haramnak, vagyis az iszlám hívei számára tiltottnak minősítette a kriptopénzeket, mivel azok bizonytalanok, hazárdjátékhoz hasonlók és kártékonyak – közölte Asrorun Niam Sholeh, vallási rendeletekért felelős vezető a Bloomberg szerint.

A tanács szakértői meghallgatást tartott, ahol arra jutottak, ha a kriptopénz mint áru vagy digitális eszköz betartja a saría tanait, és egyértelmű hasznot tud felmutatni, akkor lehet vele kereskedni. De önállóan, fizetőeszközként való használata ellentétes az iszlámmal.

A testület a saría betartásával kapcsolatos hatáskörrel rendelkezik a világ legnagyobb muszlim lakosságának otthont adó országban, a pénzügyminisztérium és a központi bank konzultál velük iszlám pénzügyi kérdésekben. Vagyis a döntés messze túlmutat azon, hogy pusztán vallási iránymutatásnak tekintsék.

Maga a kormány támogatja a kriptoeszközöket, lehetővé téve, hogy befektetési lehetőségként kereskedjenek velük, és szorgalmazza egy kriptofókuszú tőzsde létrehozását az év végéig. Indonézia nem engedélyezi a kriptoeszközök pénzformaként való használatát, mivel a rúpia az egyetlen törvényes fizetőeszköz az országban.

Bár a Nemzeti Ulema Tanács döntése nem jelenti azt, hogy Indonéziában minden kriptopénz-kereskedelem leáll, a rendelet elriaszthatja a muszlimokat az eszközökbe való befektetéstől, és a helyi intézmények átgondolhatják a kriptoeszközök kibocsátását. A Bank Indonesia egy központi banki digitális valuta létrehozásán gondolkodik, de még nem jelentettek be döntést.

A kriptotranzakciók 370 billió rúpiát (26 milliárd dollár) tettek ki az év első öt hónapjában Indonéziában, ami még mindig csak töredéke a 3 billió dollár körüli globális piacnak.

Az indonéziai vallási vezetők álláspontja eltérhet más, muszlim többségű országokban élő társaikétól. Az Egyesült Arab Emírségek engedélyezte a kriptokereskedelmet Dubai szabad zónájában, míg Bahrein 2019 óta támogatja a kriptoeszközöket.

Napi.hu

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑