Előre hozott választásokat helyezett kilátásba az örmény miniszterelnök, de lemondani nem szándékozik

Előre hozott választásokat helyezett kilátásba jövőre a hegyi-karabahi helyzet kezelése miatt nagy belpolitikai nyomás alá került Nikol Pasinján örmény miniszterelnök, egyben elutasította a lemondását sürgető ellenzéki követeléseket.

Pasinján péntek este Facebook-oldalán jelentette be, hogy erről szóló megbeszélésekre hívja az érintett parlamenti, illetve parlamenten kívüli erőket. Pontos időpontot nem említett. Hangsúlyozta: nem ragaszkodik a miniszterelnöki székhez, de nem is veszi félvállról tisztségét.

A kormányfő mindemellett úgy fogalmazott, hogy kész tovább vezetni Örményországot, “ha a nép ebben a nehéz időben bizalmat szavaz neki”.

Az örmény ellenzéki erők és támogatóik hetek óta a miniszterelnök lemondását sürgetik, mióta aláírta az általuk hazaárulásnak tartott tűzszüneti megállapodást Azerbajdzsánnal a másfél hónapon át tartó hegyi-karabahi harcok beszüntetése érdekében.

“Csak egy lehetőség van választ kapni mindezekre a kérdésekre, mégpedig előre hozott választások megtartásával” – írta Pasinján.

Az örmény miniszterelnök, Vlagyimir Putyin orosz államfő és Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnök november 10-re virradó éjjel megállapodott a szeptember 27-én kiújult hegyi-karabahi harcok lezárásáról. Az egyezmény értelmében Jerevánnak vissza kell szolgáltatnia Azerbajdzsánnak több, korábban megszállt járást, az Örményországot Hegyi-Karabahhal összekötő folyosó kivételével.

A Hegyi-Karabahból kivonuló örmény csapatok helyét orosz békefenntartók vették át a demarkációs vonal és a tűzszüneti vonal mentén.

Az Azerbajdzsántól egyoldalúan elszakadt, majd magát függetlennek nyilvánító, örmény többségű Hegyi-Karabah hovatartozása miatti háborús konfliktus 1988-ban, még a Szovjetunió fennállásakor robbant ki, és azóta újra és újra fegyveres összetűzésekhez vezetett az örmények és az azeriek között. A térségben idén szeptember 27-én kiújultak a harcok. Azerbajdzsán elhatározta, hogy fegyverrel szerzi vissza az enklávét, és sikerült jelentős területeket visszafoglalnia.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑