2019. 04. 09.

Előrehozott elnökválasztást tartanak június 9-én Kazahsztánban

Előrehozott elnökválasztást tartanak június 9-én Kazahsztánban – jelentette be kedden Kaszim-Zsomart Tokajev ideiglenes államfő a lakossághoz intézett televíziós beszédében.

A politikus azt hangoztatta, a választásra azért van szükség, hogy megszűnjön a politikai bizonytalanság az országban. Azt ígérte, hogy a rendkívüli elnökválasztás tisztességes, nyílt és igazságos lesz. Elejét kell venni bármilyen bizonytalanságnak, meg kell erősíteni a köztársaság első elnöke, Nurszultan Nazarbajev politikájának stabilitását és folyamatosságát – tette hozzá.

A közép-ázsiai országban az előző elnökválasztást 2015. április 26-án tartották. A központi választási bizottság adatai szerint akkor a szavazatok 97,75 százalékát Nazarbajev kapta. Az elnöki mandátum öt évre szól Kazahsztánban.

Nazarbajev idén március 19-én – harminc éven át tartó kormányzását követően – váratlanul lemondott hivataláról. Másnap a törvényhozás felsőházának elnökét beiktatták az államfői tisztségbe.

Ezzel egy időben a felsőház elnökévé választotta Nazarbajev legidősebb lányát, Dariga Nazarbajevát, akire elemzők korábban lehetséges utódként tekintettek. A politikusnő tanácsadójától származó értesülés szerint, amelyet Tengrinnews.kz oldal közölt, Nazarbajev nem tervezi, hogy indul az elnökválasztáson.

Tokajev kezdeményezte, hogy a fővárost, Asztanát a lemondott elnökről nevezzék át Nurszultannak, emeljenek neki szobrot, és minden megyei város központi utcája ugyancsak a nevét viselje, a közintézményekben pedig kötelező kellékként maradjon meg az ő arcképe. Indítványozta továbbá, hogy Nazarbajev, Kazahsztán első elnöke, a nép vezetője kapja meg a Kazah Köztársaság hőseinek járó legmagasabb kitüntetést, egyben a Munka hőse címet is. A volt elnöknek megmarad minden, tisztségével járó juttatása, akárcsak a vele járó szolgálati infrastruktúra, amit majd külön jogszabályban fognak rögzíteni.

Azt is hangsúlyozta, hogy Nazarbajev az ország biztonsági tanácsának elnöke marad, továbbra is ő fogja vezetni a kormányzó Fényes Haza (Nur Otan) pártot. A „nép vezetőjének” mértékadó véleménye elsőbbséget élvez majd a stratégiai döntések meghozatalakor – mondta Tokajev.

MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑