Cadmus fordítás Cadmus

Előrehozott parlamenti választásokat szorgalmaz az iraki elnök

2022. 08. 31.

Előrehozott parlamenti választásokat szorgalmazott Barhám Száleh iraki elnök kedden annak érdekében, hogy a véres összecsapások által sújtott országa kilábaljon a válságból.

Új előrehozott parlamenti választások nemzeti konszenzussal történő megtartása kilábalást jelenthet e nyomasztó válságból” – jelentette ki az államfő televíziós beszédében. Egy ilyen szavazás “szavatolná a politikai és társadalmi stabilitást és megfelelne az irakiak vágyainak” – mondta az elnök, aki arra nem tért ki, mikorra tűznék ki a választásokat.

A parlamenti választások megtartása előtt a parlament fel kell oszlatni. A feloszlatáshoz a képviselők abszolút többségének a támogató szavazata szükséges az alkotmány szerint. Az erre vonatkozó indítványt a képviselők egyharmada vagy a kormányfő nyújthatja be az államfő jóváhagyásával.

Barhám Száleh beszéde néhány órával azután hangzott el, hogy véres összecsapások voltak Bagdadban Muktada asz-Szadr síita hitszónok hívei, a rendvédelmi erők és a hadseregbe belépett egykori síita milícia, a Hasd es-Saabi (Népi Mozgósítási Erők) között.

Muktada asz Szadr harminc hívét megölték a harcokban, amelyek akkor értek véget, amikor a vallási és politikai vezető utasította híveit, hogy vonuljanak ki a kormányzati negyednek és a nagykövetségeknek otthont adó zöld zónából.

A mindenfajta külföldi beavatkozást ellenző, nacionalista Szadrnak sok ezer fegyverese van, és milliók támogatják az országban. A vele szemben állók Teherán régi szövetségesei, több tucatnyi, Irán által kiképzett, felfegyverzett csoporttal rendelkeznek.

Bár Muktada asz-Szadr pártja megnyerte a múlt októberben tartott választásokat, a kormányalakításhoz mégsem volt meg a kellő többsége. Az azóta eltelt időben a befolyásos vezető olyan kabinetet szeretett volna felállítani, amelyben nem kapnak szerepet riválisai. A kormányalakításra tett próbálkozásai azonban mind kudarcba fulladtak, ezért a vezető júniusban összes parlamenti képviselőjét visszahívta.

A zavargások azután törtek ki, hogy Szadr hétfőn bejelentette visszavonulását a politikától. Támogatói erre reagálva hétfőn több kormányépületet is megostromoltak a fővárosban, és nem csak a rendőrökkel, de az Irán által támogatott politikai csoportokkal is összecsaptak a bagdadi kormányzati negyedben.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑