Cadmus fordítás Cadmus

Előrehozott választást írt ki az üzbég elnök

2023. 05. 08.

Savkat Mirzijojev üzbég államfő hétfőn aláírta az előrehozott elnökválasztásról szóló rendeletet, és a választás időpontját július 9-re tűzte ki – jelentette be Serzod Aszadov, az elnök szóvivője.

Az államfő előzőleg aláírta azt a parlament által elfogadott törvényt, amely lehetővé teszi az előrehozott elnökválasztás megtartását, és a törvény ezzel hétfőn életbe lépett. A választási törvény eddig csak abban az esetben engedte meg ilyen választás megtartását, ha a hivatalban lévő államfő legalább három hónapig nem tudta ellátni feladatát.

Az üzbég választók a múlt vasárnap megtartott népszavazáson 90,21 százalékos arányban elfogadták az emberi jogi reformokra és az elnök hivatali idejének meghosszabbítására vonatkozó alkotmánymódosítást, amely lehetővé teszi, hogy a reformokkal nagyobb szociális és jogi védelmet ígérő elnök további két hétéves ciklusra induljon, miután a jelenlegi mandátuma 2026-ban lejár.

A javaslat egyúttal a jelenlegi ötről hét évre hosszabbítja meg az elnöki mandátum idejét, és továbbra is kettőre korlátozza az egymást követő elnöki ciklusok számát.

A jelenleg 65 éves elnök számára így elméletileg lehetővé válik, hogy 2040-ig, 82 éves koráig a 35 milliós közép-ázsiai ország élén maradjon.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑