Cadmus fordítás Cadmus

Először találkozott tigréi vezetőkkel az etióp kormányfő a békeszerződés aláírása óta

2023. 02. 04.

Először találkozott tigréi vezetőkkel Abij Ahmed etióp miniszterelnök pénteken a békeszerződés novemberi aláírása óta – közölte az EBC etióp műsorszolgáltató.

Az etióp szövetségi kormány és az északi Tigré állambeli lázadók között 2020 novemberében kezdődött véres háború során százezrek haltak meg, az ENSZ szerint kétmillióan váltak belső menekültté, százezrek pedig az éhínség küszöbére sodródtak.

A felek pénteki találkozójukon “értékelték a pretoriai és nairobi békeszerződések eddigi megvalósítását” és “megvitatták a mindkét felet érintő legfontosabb kérdéseket” – közölte az EBC.

A 2022. november 2-án a dél-afrikai Pretoriában aláírt békeszerződés egyebek mellett előirányozza a lázadó erők lefegyverzését, a szövetségi hatalom visszaállítását Tigré államban, valamint a közlekedés helyreállítását a 2021 közepe óta a világtól elvágott térségben.

Az EBC Facebook-oldalán közzétett fotókon az ország déli részén fekvő Halala Kela településen tartott találkozón Abij Ahmed mellett ott állt mások mellett Getasev Reda tigréi szóvivő és Cadkan Gebre-Tensze tigréi tábornok is.

December 26-án az etióp kormány küldöttsége – amelynek tagja volt Redvan Huszein, a kormányfő nemzetbiztonsági főtanácsadója és több miniszter – több mint két év óta most először érkezett hivatalos látogatásra Mekelébe, Tigré állam székhelyére. December 29-én az etióp szövetségi rendőrség vonult be Mekelébe “az intézmények biztonságának szavatolására”. Január eleje óta ismét közlekednek az Ethiopian Airlines légitársaság Addisz-Abeba-Mekele járatai.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑